Објављују називе радњи које не издају рачуне и држе радника на црно

Објављују називе радњи које не издају рачуне и држе радника на црно
Објављују називе радњи које не издају рачуне и држе радника на црно

Пореска управа РС почела је акцију појачане контроле широм Српске, а пореским обвезницима који су кажњени у првом таласу јер нису издавали фискалне рачуне или нису пријавили раднике објавила је називе.

У питању су углавном угоститељски објекти и трговине, како из Бањалуке, тако и из других локалних заједница.

„Пореска управа Републике Српске је, након прикупљених сазнања, спроведене анализе ризика и утврђеног пада дисциплине пореских обвезника, започела акцију појачане контроле евидентирања промета преко фискалних каса и пријављивања радника у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, на цијелој територији Републике Српске“, каже Горан Маричић, директор Пореске управе Српске.

Према његовим ријечима, с тим у вези инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе РС су протеклог викенда извршили 20 посебних контрола и у 11 случајева утврдили неправилности које су се односиле на неиздавање фискалних рачуна, неевидентирање промета преко фискалних каса или непријављивање радника, због чега су тим пореским обвезницима издати прекршајни налози на укупан износ казне од 47.000 КМ.

„Због неевидентирања промета преко фискалних каса, односно неиздавања фискалних рачуна санкционисани су сљедећи порески обвезници: ‘Ла Страда’ с.п. Бањалука, ‘988’ с.п. Бањалука, ‘Биг Бен Плус’ с.п. Лончари, ‘Београд’ с.п. Бијељина, ‘Обала’ с.п. Приједор, ‘Ицеберг’ с.п. Соколац, ‘Ивем’ д.о.о. Зворник и ‘Тип Топ Гуми’ д.о.о. Зворник. Због непријављивања радника у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса санкционисани су ‘Стари храст’ с.п. Лончари, ‘Асториа’ с.п. Пале и ‘Маестро’ с.п. Источно Сарајево“, саопштили су из Пореске управе РС.

Удружење послодаваца угоститељства и туризма (ХОРЕЦА) подржава објављивање имена угоститељских објеката који чине прекршаје, било да се ради о неиздавању фискалних рачуна или непријављивању радника јер, како истичу, само на тај начин се може утицати и на остале да поштују закон.

„Зашто би се скривао неко ко не поштује закон? Фискалне рачуне треба да издају сви без изузетка јер се у супротном ствара нелојална конкуренција и онда трпе сви – и угоститељи, али и држава у цјелини“, рекао је за „Независне новине“ Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца угоститељства и туризма (ХОРЕЦА).

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, такође поручује – апсолутна подршка Пореској управи РС.

„И треба да се објављују називи фирми у власништву људи који не поштују закон, народ, раднике ни државу. Када будемо знали ко су ти, они ће почети да се другачије понашају. Биће више пријављених радника и пореза. Биће више пара за пензионере, за лијечење и тако даље. Ово је добар потез за увођење дисциплине и реда у овој области“, рекао је Савановић за „Независне новине“.

Инспектори Пореске управе Републике Српске ће, најављују, и у наредним данима наставити акцију појачаних контрола поштовања законских прописа у овој области широм Српске.

Извор: www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!