Неопходно сачувати радна мјеста у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске

Неопходно сачувати радна мјеста у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске
Неопходно сачувати радна мјеста у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске

Главни узрок урушавања рада Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске јесте директор, против којег је у претходном периоду поднесена кривична пријава надлежним институцијама, поручили су данас представници синдиката новинарима у Бањалуци. Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске каже да борба за Институт траје мјесецима. Проблем су покушали ријешити и у ресорном Министарству, али безуспјешно.

„Међутим ово је неко врзино коло које чак ни Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС не може да разријеши без одређених информација, које руководство Института треба да достави, а то не ради. Ми имамо информацију да ће директор сутра – 01.новембра поднијети оставку, али то не значи амнестију директора и ми ћемо инстистирати да се утврди његова одговорност, без обзира хоће ли поднијети оставку или не. Кривична пријава против директора је већ поднесена“, – рекла је Драгана Врабичић.

Силвана Радуловић, предсједница синдикалне организације Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске је, говорећи о тешком положају радника и проблемима у Институту, истакла  да РС има једину јавну установу гдје је обједињено просторно планирање и испитивање грађевинских материјала и тужна је истина да је и та једина установа пред гашењем.

„Њеним гашењем као државне институције укида се и дио државности РС. Овим путем наглашавамо да не можемо да вјерујемо да Републици Српској не треба оваква иснтитуција и да јој не треба овакав стручни кадар који треба да штити државне интересе и учествује у пословима од јавног државног интереса“, рекла је Силвана Радуловић.

Узроци пропадања Институа су лоше руковођење,  неуговарање послова, неактивности око наплате одређених послова, лоша селекција руководећег кадра од стране директора. Зоран Лазендић, члан синдикалне организације Института каже да је највећи проблем у томе што политичке партије постављају своје кадрове без обзира да ли су они способни да воде установу.

„Ми се сада бавимо посљедицама, а узроци су много сложенији. Именовања од стране политичких  партија без провјере да ли тај кадар зна радити свој посао, нису добра“, – рекао је Зоран Лазендић. 

Директор Стеван Јовановић често није ни закључивао уговоре са институцијама које се финансирају из буџета, па се извршене услуге нису наплаћивале или су наплаћиване само дјелимично, кажу у синдикалној организацији Института. Због тога захтјевају да се наплати дуг од два милиона и 600 хиљада марака, да се промијени руководство и да само тако постоје реалне шансе да се избјегне стечај и да радници сачувају своја радна мјеста.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!