Neophodno sačuvati radna mjesta u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

Neophodno sačuvati radna mjesta u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske
Neophodno sačuvati radna mjesta u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

Glavni uzrok urušavanja rada Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske jeste direktor, protiv kojeg je u prethodnom periodu podnesena krivična prijava nadležnim institucijama, poručili su danas predstavnici sindikata novinarima u Banjaluci. Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske kaže da borba za Institut traje mjesecima. Problem su pokušali riješiti i u resornom Ministarstvu, ali bezuspješno.

„Međutim ovo je neko vrzino kolo koje čak ni Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ne može da razriješi bez određenih informacija, koje rukovodstvo Instituta treba da dostavi, a to ne radi. Mi imamo informaciju da će direktor sutra – 01.novembra podnijeti ostavku, ali to ne znači amnestiju direktora i mi ćemo instistirati da se utvrdi njegova odgovornost, bez obzira hoće li podnijeti ostavku ili ne. Krivična prijava protiv direktora je već podnesena“, – rekla je Dragana Vrabičić.

Silvana Radulović, predsjednica sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je, govoreći o teškom položaju radnika i problemima u Institutu, istakla  da RS ima jedinu javnu ustanovu gdje je objedinjeno prostorno planiranje i ispitivanje građevinskih materijala i tužna je istina da je i ta jedina ustanova pred gašenjem.

„Njenim gašenjem kao državne institucije ukida se i dio državnosti RS. Ovim putem naglašavamo da ne možemo da vjerujemo da Republici Srpskoj ne treba ovakva isntitucija i da joj ne treba ovakav stručni kadar koji treba da štiti državne interese i učestvuje u poslovima od javnog državnog interesa“, rekla je Silvana Radulović.

Uzroci propadanja Institua su loše rukovođenje,  neugovaranje poslova, neaktivnosti oko naplate određenih poslova, loša selekcija rukovodećeg kadra od strane direktora. Zoran Lazendić, član sindikalne organizacije Instituta kaže da je najveći problem u tome što političke partije postavljaju svoje kadrove bez obzira da li su oni sposobni da vode ustanovu.

„Mi se sada bavimo posljedicama, a uzroci su mnogo složeniji. Imenovanja od strane političkih  partija bez provjere da li taj kadar zna raditi svoj posao, nisu dobra“, – rekao je Zoran Lazendić. 

Direktor Stevan Jovanović često nije ni zaključivao ugovore sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta, pa se izvršene usluge nisu naplaćivale ili su naplaćivane samo djelimično, kažu u sindikalnoj organizaciji Instituta. Zbog toga zahtjevaju da se naplati dug od dva miliona i 600 hiljada maraka, da se promijeni rukovodstvo i da samo tako postoje realne šanse da se izbjegne stečaj i da radnici sačuvaju svoja radna mjesta.