МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс
МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само да даје вриједност у свијету рада, већ је и најмоћнији противотров за неке од негативних трендова које видимо у јавном и политичком дискурсу,“ додао је он.

Конференција ће наставити расправу о насиљу и узнемиравању у свијету рада током сљедеће МОР-ове конференције поводом  стогодишњице  у јуну 2019, са циљем усвајања Конвенције допуњене препоруком.

Осврћући се на конференцијски одбор који се бавио ефикасном сарадњом у развоју, констатовано је да се ова конференција благовремено укључила у разматрање економског развоја и развоја сарадње, с обзиром на процес реформе развојног система УН-а.

Дана 4.јуна, добитник Нобелове награде за мир, Kailash Satyarthi, присуствовао је 20.годишњици Свјетског  марша против дјечијег рада. Конференција је такође обиљежила 20.годишњицу МОР-ове декларације о основним начелима и правима рада.

Конференцији су се обратила и три државника: предсједник Ирске   Michael O’Higgins , предсједник Средњеафричке Републике  Faustin Archange Touadéra  и предсједник Колумбије Juan Manuel Santos. Сва три предсједника су истакла да је улога достојанственог рада круцијална за промовисање мира и социјалне правде.

Дана 7.јуна на свјетском самиту рада,наставило се разговарати  о достојанственом раду  посебно о стварању достојанствеених радних мјеста у земљама које су изашле из конфликата, криза и катастрофа кроз панел дискусију у којој су учествовали  Helder Da Costa, генерални секретар     Г 7+; Sylvia Escobar,предсједница нафтне компаније Терпел из Колумбије; Rosa Helena Flórez González, генерални секретар Савеза синдиката Колумбије  (CTC); Filippo Grandi, УН високи комесар за избјеглице  (UNHCR); Луција Љубић-Лепине , стални представник БиХ у УН у Женеви и   Rokia Traoré, амбасадор за Фондацију  Passerelle из Малија.

На крају, генерални директор је поднио свој годишњи извјештај о ситуацију радника у окупираним арапским територијама.   Извјештај је заснован на мисији која је скупила и информације о стању радника у окупираној палестинској територији (на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, и Газу) и окупирани сиријски Голан.

На конференцији је укинуто 6 и повучена три  међународна стандарда рада.

Друга два конференцијска одбора су се бавила питањима социјалног дијалога и трипартизма, као и примјени конвенција и препорука МОР-а.

У делегациј БиХ била је и предсједница ССРС Ранка Мишић и стручни сарадник за међународне односе у ССРС Биљана Шкрбић
У делегациј БиХ била је и предсједница ССРС Ранка Мишић и стручни сарадник за међународне односе у ССРС Биљана Шкрбић

Више од  5.000 акредитованих делегата из 187 земаља чланица МОР-а учествовало је у 107.засједању Међународне конференције рада која се сваке године одржава у Женеви у Швицарској. Делегација БиХ  у чијем саставу су били помоћник министра цивилних послова БиХ Дамир Диздаревић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић, те сарадници за међународне односе из ССРС Биљана Шкрбић ,Кемал Салић из МЦПБиХ и Милка Кантар из УУПРС.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!