Казна дража од пријаве радника

Казна дража од пријаве радника
Казна дража од пријаве радника

БАЊАЛУКА – Да је новчана казна послодавцима у Српској и даље дража од пријаве запосленог, показује податак да су инспектори у контролама за два мјесеца ове године затекли 59 непријављених радника, због чега су им исписане казне у висини од 171.000 КМ.

У акцији појачаног надзора пријављивања радника у Јединствени систем обвезника доприноса, како су истакли у Инспекторату РС, у протекла два мјесеца извршено је 1.355 контрола, у којима су по основу уговора о раду контролисана 1.824 радника затечена код послодаваца.

С циљем сузбијања сиве економије и непријављеног рада, у контроле су, а у складу са измјенама Закона о пореском поступку, укључени сви инспектори, без обзира на области у којима врше надзор.

– Мјере и казне за непријављивање радника, које су прописане Законом о пореском поступку, много су веће и ригорозније, те подразумијевају и привремену забрану обављања дјелатности због неподношења пријаве у Јединствени систем – истакли су у Инспекторату.

Додали су да новчане казне, које су прописане овим законом, за непријављивање радника износе од 10.000 до 30.000 КМ за правно лице, док је за одговорно у правном лицу од 3.000 до 9.000 КМ, те од 3.000 до 9.000 КМ за физичко лице предузетника.

– Такође, ако у току контроле инспектор утврди да послодавац није поднио пријаву за регистрацију радника у Јединственом систему, изриче мјеру забране обављања дјелатности до отклањања неправилности, а најмање у трајању од 15 дана. Изузетно, мјера забране обављања дјелатности неће се извршити ако послодавац у року од 72 сата од изрицања усменог рјешења достави инспектору доказ о отклањању утврђених неправилности и уплати новчане казне изречене прекршајним налогом због ангажовања радника на црно – казали су у Инспекторату, апелујући на послодавце да не чекају долазак инспектора, већ да уредно регулишу радни статус свих радника које ангажују, те да се не излажу ризику од кажњавања.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је за “Глас Српске” да је очигледно многима дража новчана казна од пријаве радника.

– Сива зона је и даље горући проблем код нас. Сва истраживања показују да у сивој зони остаје готово трећина бруто друштвеног производа. То само по себи говори колико новца остаје код оних који пљачкају раднике, државу и социјалне фондове – категорична је Мишићева.

Додала је да се значајан број непријављених радника у протеклом периоду за помоћ обраћао синдикату.

– Пандемија је показала право лице многих послодаваца, посебно у угоститељству. Много радника, који су били непријављени, током пандемије нису могли добити никакву накнаду, јер не постоје у систему. Људи су фактички остали без хљеба – рекла је Мишићева и додала да радника на црно има у готово свим дјелатностима.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да подржава све активности које органи спроводе како би се сузбио рад на црно.

– Много радника у Српској ради без пријаве, што је јако жалосно. Надлежнима смо скоро изнијели приједлоге који би довели до смањења рада на црно. Имамо обећање да ћемо на ту тему ускоро разговарати – казао је Тривић.

Минималац

Ранка Мишић је истакла да се још чека на одговор коалиционих партнера о наставку преговора о повећању минималца, који тренутно у Српској износи 520 КМ.

– Чим се епидемиолошка ситуација смири, кренућемо са новим притисцима да дође до повећање минималца бар на 550 КМ – казала је Мишићева.

Аутор: Данијела Бајић, преузето са www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!