Једночасовни штрајк упозорења радника Института за урбанизам, грађевинарство и екологију

Једночасовни штрајк упозорења радника Института за урбанизам, грађевинарство и екологију
Једночасовни штрајк упозорења радника Института за урбанизам, грађевинарство и екологију

Радници Института за урбанизам, грађевинарство и екологију одржали су једночасовни штрајк упозорења, јер им управа дугује седам плата, а доприноси им нису уплаћени већ неколико година.Траже измирење дуговања по основу плата, доприноса и регреса, а од Владе очекују да се одреди према Институту, те преиспита одговорност свих који су учествовали у његовом руковођењу у претходном периоду.

Узроке лошег стања Института, у синдикалној организацији виде у пословној политици руководства. Од директора су, кажу, умјесто приједлога за рјешавање проблема добили информацију да је са ресорним министарством договорено да се нађе модел затварања – ликвидацијом или приватизацијом.

Истичу да Институт тренутно за реализоване послове потражује више од два милиона марака.

„Тражимо да се Влада одреди према Институту, али да прије тога очекујемо детаљну анализу и преиспитивање одговорности свих оних који су учествовали у руковођењу Института у претходном периоду.“ рекла је Силвана Радуловић предсједница Синдикалне организације.

Предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Драгана Врабичић додала је да међу људима који нису добили плате, и којима нису уплаћивани доприноси има доктора наука, инжињерa и да уколико оду на биро за запошљавање, неће моћи да остваре своја права.

Са друге стране, директор Института Стеван Јовановић, истиче да ова установа отежано послује већ седам година. Ове године, ситуација је, каже, додатно закомпликована јер су у првих пет мјесеци пословали са минусом од 170.000 марака. Признаје да велики проблем представљају и ненаплаћена потраживања.

Прилог Радио телевизије Републике Српске


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!