Jednočasovni štrajk upozorenja radnika Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju

Jednočasovni štrajk upozorenja radnika Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju
Jednočasovni štrajk upozorenja radnika Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju

Radnici Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju održali su jednočasovni štrajk upozorenja, jer im uprava duguje sedam plata, a doprinosi im nisu uplaćeni već nekoliko godina.Traže izmirenje dugovanja po osnovu plata, doprinosa i regresa, a od Vlade očekuju da se odredi prema Institutu, te preispita odgovornost svih koji su učestvovali u njegovom rukovođenju u prethodnom periodu.

Uzroke lošeg stanja Instituta, u sindikalnoj organizaciji vide u poslovnoj politici rukovodstva. Od direktora su, kažu, umjesto prijedloga za rješavanje problema dobili informaciju da je sa resornim ministarstvom dogovoreno da se nađe model zatvaranja – likvidacijom ili privatizacijom.

Ističu da Institut trenutno za realizovane poslove potražuje više od dva miliona maraka.

„Tražimo da se Vlada odredi prema Institutu, ali da prije toga očekujemo detaljnu analizu i preispitivanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u rukovođenju Instituta u prethodnom periodu.“ rekla je Silvana Radulović predsjednica Sindikalne organizacije.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić dodala je da među ljudima koji nisu dobili plate, i kojima nisu uplaćivani doprinosi ima doktora nauka, inžinjera i da ukoliko odu na biro za zapošljavanje, neće moći da ostvare svoja prava.

Sa druge strane, direktor Instituta Stevan Jovanović, ističe da ova ustanova otežano posluje već sedam godina. Ove godine, situacija je, kaže, dodatno zakomplikovana jer su u prvih pet mjeseci poslovali sa minusom od 170.000 maraka. Priznaje da veliki problem predstavljaju i nenaplaćena potraživanja.

Prilog Radio televizije Republike Srpske