Hitno povećati plate u tekstilnoj i obućarskoj industriji i oblasti saobraćaja

Nosioci posla u Poštama Srpske, šalterski radnici, dostavljači, radnici u tehnološkom procesu rada, vozači u oblasti putničkog prevoza, radnici na željeznici, na aerodromu, kao i u preduzećima koja se bave održavanjem saobraćajnica imaju izrazito male plate, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske  Nebojša Đokić. Prosječna plata za koju su radnici u djelatnosti saobraćaja radili u prošlom mjesecu iznosi 825 KM i manja je za 266 KM od prosječne plate isplaćene u martu mjesecu u Republici Srpskoj. Situacija nije ništa bolja ni u oblasti drumskog saobraćaja. Vozači rade za platu od 650 – 700 KM.

„Pozivam poslodavce da odmah povećaju plate, kako bi spriječili posljedice inflacije i povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Radnici su postali deficitarna radna snaga u Srpskoj, odlaze u inostranstvo kako bi prehranili porodice. Problem je i nepostojanje granskih kolektivnih ugovora. Pregovarano je u nekoliko navrata sa poslodavcima, ali bezuspješno, jer su poslodavci sa nama pregovarali s namjerom da se ne dogovore. Pozivam ih još jednom da razgovaramo i potpišemo granske kolektivne ugovore“, poručio je Đokić.

Od 13.000 zaposlenih radnika u oblasti tekstila, kože i obuće u Srpskoj, tek 2.000 radnika pokriveno je kolektivnim ugovorom. Prosječna plata u ovom sektoru u prošloj godini iznosi 710,90 KM i to su zvanični podaci Poreske uprave RS. Predjsednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić podsjeća da već punih šest godina u Republici Srpskoj radnici zaposleni u ovoj oblasti nemaju ni mogućnost, kao ni pravo, zagarantovano Ustavom i zakonom, da putem sindikata dogovaraju i pregovaraju o svojim pravima i visini svoje plate. To se dešava, jer granska udruženja poslodavaca ne žele da zaključe kolektivne ugovore.

„Jedino rješenje je da potpišemo granski kolektivni ugovor, koji bi regulisao prava, odnose i visinu plata u sektoru tekstila, kože i obuće, koji bi mogao da ima prošireno dejstvo, a to znači da kolektivni ugovor važi za sve zaposlene“, kaže Ružičić.

Predsjednici granskih sindikata podsjetili su javnost da se posljednjim Izmjenama i dopunama Zakona o radu Republike Srpske plate u realnom sektoru mogu utvrđivati jedino kolektivnim ugovorima. U Srpskoj više nema ugovorene plate. Od marta mjeseca postoji i Pravilnik o pismenom obračunu plata, koji sadrži  osnovne stavke iz kolektivnog ugovora, a to je cijena rada plus koeficijent složenosti za svako radno mjesto, što daje osnovnu platu. Zato je važno da poslodavci konačno sjednu za pregovarački sto, kako bi plate u Srpskoj bile isplaćivane u skladu sa Zakonom  o radu Republike Srpske.

Apelovano je na sve poslodavce da radnicima ne brane da se sindikalno organizuju, jer je to jedini način da zaštite svoja radnička prava.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!