Драгана Врабичић за АТВ: Апелујемо на послодавце да прерасподјеле радно вријеме

Драгана Врабичић за АТВ: Апелујемо на послодавце да прерасподјеле радно вријеме
Драгана Врабичић за АТВ: Апелујемо на послодавце да прерасподјеле радно вријеме

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности је, гостујући на АТВ-у, апеловала на све послодавце у Републици Српској да воде рачуна о здрављу својих радника и да их не излажу високим температурама које су присутне ових дана. Важно је, како каже, извршити прерасподјелу радног времена. Иако прерасподјела јесте једна од опција, Законом о раду нијe дефинисано које су то температуре на којима радници не би требали да раде.

„Међутим, на терену видимо да та опција апсолутно не долази у обзир и да нам радници раде по цијели дан и на плус 40. Важно је да послодавци прије љета донесу тачно дефинисане мјере која је то температура кад  радници морају да се склоне. С обзиром да немамо законску регулативу, најбоље би у овој ситуацији било и фер и коректно да послодавац са својим радницима договори ту прерасподјелу, да види да ли је радницима лакше радити од пет ујутру до 11,00 часова или од 18,00 до 21,00…то би било људски, јер овдје је у питању људски фактор и тај би фактор требали послодавци да искористе и заштите своје раднике, односно њихове животе“ рекла је Драгана Врабичић гостујући у емисији „Питамо за вас“ на АТВ-у.

Министарство рада и борачко инвалидске заштите у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и другим министарствима коначно мора донијети неки Акт, којим ће тачно бити дефинисано која је то температура на којој радници морају обуставити свој рад.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!