Драгана Врабичић: Ријешити тешку ситуацију у Институту за урбанизам, грађевинарство и екологију

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске затражио је од Владе Српске да достави овом синдикату одлуку о разрјешењу директора Института за урбанизам, грађевинарство и екологију и именовању вршиоца дужности директора да би почело рјешавање тешке ситуације у овој установи, рекла је предсједница овог синдиката Драгана Врабичић.

Драгана Врабичић је рекла новинарима у Бањалуци да је директор Института (Стеван Јовановић) смијењен на прошлој сједници Владе Спске, али да нису добили рјешење ни о тој смјени нити о именовању новог директора. Синдикална организација, заједно са гранским синдикатом, јутрос није дозволила Јовановићу улазак у фирму, додавши да није било инцидената. Синдикат тражи одговорност и директора и других институција које су „дозволиле да директор на овај начин ради“.

Институту су прије три дана искључени струја и гријање, а радници су онемогућени да раде.

„Институт је власништво државе и има значај за Републику Српску. Тражимо да се људима омогући да раде“, рекла је Драгана Врабичић.

Силвана Радуловић, предсједница Синдикалне организације Института рекла је да реорганизацијом ова фирма може добро да послује, те да има довољно посла и да су радници вољни да раде. Она је нагласила да је радницима, којих је у Институту тренутно 40, стаж неповезан 27 мјесеци, немају здравствено осигурање седам година, а неки потражују 10 плата. Радуловићева сматра да је за овакво стање најодговорнији директор Стеван Јовановић, који је на тој дужности био од 2012. године, као и тадашњи Управни одбор.

Према њеним ријечима, криза је почела када су формиране двије-три приватне фирме са истом дјелатношћу и поједини радници, блиски директору Инстутута, прешли у те фирме, а Институт од тада почео да губи послове.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!