Dragana Vrabičić: Riješiti tešku situaciju u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju

Dragana Vrabičić: Riješiti tešku situaciju u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju
Dragana Vrabičić: Riješiti tešku situaciju u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju

Sindikat radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske zatražio je od Vlade Srpske da dostavi ovom sindikatu odluku o razrješenju direktora Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i imenovanju vršioca dužnosti direktora da bi počelo rješavanje teške situacije u ovoj ustanovi, rekla je predsjednica ovog sindikata Dragana Vrabičić.

Dragana Vrabičić je rekla novinarima u Banjaluci da je direktor Instituta (Stevan Jovanović) smijenjen na prošloj sjednici Vlade Spske, ali da nisu dobili rješenje ni o toj smjeni niti o imenovanju novog direktora. Sindikalna organizacija, zajedno sa granskim sindikatom, jutros nije dozvolila Jovanoviću ulazak u firmu, dodavši da nije bilo incidenata. Sindikat traži odgovornost i direktora i drugih institucija koje su „dozvolile da direktor na ovaj način radi“.

Institutu su prije tri dana isključeni struja i grijanje, a radnici su onemogućeni da rade.

„Institut je vlasništvo države i ima značaj za Republiku Srpsku. Tražimo da se ljudima omogući da rade“, rekla je Dragana Vrabičić.

Silvana Radulović, predsjednica Sindikalne organizacije Instituta rekla je da reorganizacijom ova firma može dobro da posluje, te da ima dovoljno posla i da su radnici voljni da rade. Ona je naglasila da je radnicima, kojih je u Institutu trenutno 40, staž nepovezan 27 mjeseci, nemaju zdravstveno osiguranje sedam godina, a neki potražuju 10 plata. Radulovićeva smatra da je za ovakvo stanje najodgovorniji direktor Stevan Jovanović, koji je na toj dužnosti bio od 2012. godine, kao i tadašnji Upravni odbor.

Prema njenim riječima, kriza je počela kada su formirane dvije-tri privatne firme sa istom djelatnošću i pojedini radnici, bliski direktoru Instututa, prešli u te firme, a Institut od tada počeo da gubi poslove.