Драгана Врабичић: Највећи проблем радника – ниске плате

Драгана Врабичић: Највећи проблем радника – ниске плате
Драгана Врабичић: Највећи проблем радника – ниске плате

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске изјавила је данас да су проблеми радника запослених у овим секторима ниске плате и питања у вези са социјалним дијалогом. Просјечна плата у комуналном сектору је 785 КМ, а у грађевинском 628 КМ, док просјечна плата у Републици Српској износи 910 КМ, а синдикална потрошачка корпа испод 1.900 КМ.

„Проблем представља плата радника са средњом стручном спремом која је, према гранском колективном уговору, достигла 450 КМ, односно висину најниже плате у Српској. Ту се још јавља проблем злоупотребе најниже плате од већег броја послодаваца, у чији износ од 450 КМ урачунавају и минули и прековремени рад“, рекла је Драгана Врабичић новинарима у Бањалуци.

Након састанка са представницима синдикалних организација из ове дјелатности са подручја бањалучке регије, она је рекла да су у значајном броју комуналних предузећа, чији су власници локалне заједнице, на руководећа мјеста постављена подобна, а не стручна лица.

„Имамо велике проблеме у социјалном дијалогу са Удружењем послодаваца грађевинарства, сектора гдје немамо ни потписан колективни уговор, јер то удружење није регистровано у Министарству рада и борачко инвалидске заштите Српске, нити има утврђену репрезентативност, па и када би са њима договорили колективни уговор, он не би био валидан“, нагласила је Драгана Врабичић.

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске  је Удружењу послодаваца комуналне дјелатности послао захтјев за преговоре о повећању плата путем измјене у гранском колективном уговору платних коефицијената и најниже цијене рада.

О ситуацији у грађевинарству у секторима грађевинарства и стамбено комуналним дјелатностима разговарано је у свим регионалним центрима, са представницима укупно 88 синдикалних организација, а уз ове, као проблем је наведен и одлазак радне снаге, посебно у грађевинарству.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!