Dragana Vrabičić: Najveći problem radnika – niske plate

Dragana Vrabičić: Najveći problem radnika – niske plate
Dragana Vrabičić: Najveći problem radnika – niske plate

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske izjavila je danas da su problemi radnika zaposlenih u ovim sektorima niske plate i pitanja u vezi sa socijalnim dijalogom. Prosječna plata u komunalnom sektoru je 785 KM, a u građevinskom 628 KM, dok prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 910 KM, a sindikalna potrošačka korpa ispod 1.900 KM.

„Problem predstavlja plata radnika sa srednjom stručnom spremom koja je, prema granskom kolektivnom ugovoru, dostigla 450 KM, odnosno visinu najniže plate u Srpskoj. Tu se još javlja problem zloupotrebe najniže plate od većeg broja poslodavaca, u čiji iznos od 450 KM uračunavaju i minuli i prekovremeni rad“, rekla je Dragana Vrabičić novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikalnih organizacija iz ove djelatnosti sa područja banjalučke regije, ona je rekla da su u značajnom broju komunalnih preduzeća, čiji su vlasnici lokalne zajednice, na rukovodeća mjesta postavljena podobna, a ne stručna lica.

„Imamo velike probleme u socijalnom dijalogu sa Udruženjem poslodavaca građevinarstva, sektora gdje nemamo ni potpisan kolektivni ugovor, jer to udruženje nije registrovano u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Srpske, niti ima utvrđenu reprezentativnost, pa i kada bi sa njima dogovorili kolektivni ugovor, on ne bi bio validan“, naglasila je Dragana Vrabičić.

Sindikat radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske  je Udruženju poslodavaca komunalne djelatnosti poslao zahtjev za pregovore o povećanju plata putem izmjene u granskom kolektivnom ugovoru platnih koeficijenata i najniže cijene rada.

O situaciji u građevinarstvu u sektorima građevinarstva i stambeno komunalnim djelatnostima razgovarano je u svim regionalnim centrima, sa predstavnicima ukupno 88 sindikalnih organizacija, a uz ove, kao problem je naveden i odlazak radne snage, posebno u građevinarstvu.