До краја августа иницијатива за потписивање гранских колективних уговора за раднике у привредив

Данас је у Бањалуци одржан састанак предсједника привредних синдиката који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске и који представљају око 75 000 радника. Разговарано је како обезбједити квалитетнију примјену законских одредби како би дошли до бољег материјалног положаја и квалитетније заштите права радника у привреди.

„Након што је 09.07. постало јасно да Унија удружења послодаваца Републике Српске одбија потписати Општи колективни уговор, приморани смо да покренемо иницијативу код удружења послодаваца по гранама за усаглашавање и потписивање појединачних (гранских) колективних уговора по дјелатностима. Овај позив ће бити упућен до краја августа.“ рекао је новинарима на конференцији за штампу након овог састанка Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привредне синдикате и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

„Грански синдикати су и до сада имали комуникацију са својим удружењима послодаваца по појединачним гранама, али није се ишло на потписивање гранских колективних уговора јер се очекивало потписивање Општег колективног уговора. Ово је и сигнал Влади РС и министарству рада да се мора ићи у промјену концепта Закона о раду јер он подразумјева постојање и Општег и појединачних (гранских) колективних уговора. Ми имамо сагласност нашег удружења послодаваца да отворимо дијалог и радна група између Синдиката текстила, коже и обуће и Удружења послодаваца текстилне и кожарске индустрије усагласила је почетни текст гранског колективног уговора, те остаје да се почетком септембра ови разговори наставе и финализирају.“ изјавио је Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске.

„Сви радници у реалном сектору имају данас исти проблем, а то је непостојање колективних уговора. Да ли ће и када бити потписан Општи колективни уговор, то више није до нас, и зависи искључиво од социјалних партнера који су се изузетно неодговорно понијели по овом питању. Ми ћемо покренути иницијативу за потписивање гранских колективних уговора, који су такође законска и уставна категорија и једини су начин да се уреди износ висине плате радника код послодаваца.“ , рекла је Драгана Врабичић, предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске.

Снимак конференције за новинаре на фејсбук страници Савеза синдиката Републике Српске

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!