Do kraja avgusta inicijativa za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora za radnike u privredi

Do kraja avgusta inicijativa za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora za radnike u privrediv
Do kraja avgusta inicijativa za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora za radnike u privredi

Danas je u Banjaluci održan sastanak predsjednika privrednih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske i koji predstavljaju oko 75 000 radnika. Razgovarano je kako obezbjediti kvalitetniju primjenu zakonskih odredbi kako bi došli do boljeg materijalnog položaja i kvalitetnije zaštite prava radnika u privredi.

„Nakon što je 09.07. postalo jasno da Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske odbija potpisati Opšti kolektivni ugovor, primorani smo da pokrenemo inicijativu kod udruženja poslodavaca po granama za usaglašavanje i potpisivanje pojedinačnih (granskih) kolektivnih ugovora po djelatnostima. Ovaj poziv će biti upućen do kraja avgusta.“ rekao je novinarima na konferenciji za štampu nakon ovog sastanka Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredne sindikate i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

„Granski sindikati su i do sada imali komunikaciju sa svojim udruženjima poslodavaca po pojedinačnim granama, ali nije se išlo na potpisivanje granskih kolektivnih ugovora jer se očekivalo potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora. Ovo je i signal Vladi RS i ministarstvu rada da se mora ići u promjenu koncepta Zakona o radu jer on podrazumjeva postojanje i Opšteg i pojedinačnih (granskih) kolektivnih ugovora. Mi imamo saglasnost našeg udruženja poslodavaca da otvorimo dijalog i radna grupa između Sindikata tekstila, kože i obuće i Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarske industrije usaglasila je početni tekst granskog kolektivnog ugovora, te ostaje da se početkom septembra ovi razgovori nastave i finaliziraju.“ izjavio je Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

„Svi radnici u realnom sektoru imaju danas isti problem, a to je nepostojanje kolektivnih ugovora. Da li će i kada biti potpisan Opšti kolektivni ugovor, to više nije do nas, i zavisi isključivo od socijalnih partnera koji su se izuzetno neodgovorno ponijeli po ovom pitanju. Mi ćemo pokrenuti inicijativu za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora, koji su takođe zakonska i ustavna kategorija i jedini su način da se uredi iznos visine plate radnika kod poslodavaca.“ , rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno – komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

Snimak konferencije za novinare na fejsbuk stranici Saveza sindikata Republike Srpske


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava