Честитка Савеза синдиката Републике Српске поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија

Честитка Савеза синдиката Републике Српске поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија
Честитка Савеза синдиката Републике Српске поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија

Савез синдиката Републике Српске и грански синдикати Републике Српске, новинарима и свим запосленим у електронским и штампаним медијима Републике Српске, честита 3. мај, Међународни дан слободе медија.

Данас новинари у Републици Српској раде за веома ниске и нередовне плате, а многи већ годинама раде на црно без изгледа да легализују свој радно – правни статус, из чега је сасвим јасно да је метеријални и укупни друштвени положај ове категорије запослених изузетно тежак.

Узроци оваквог стања су вишеструки, а један од разлога је и тај што запослени у медијима Републике Српске, осим малобројних изузетака нису синдикално организовани, па њихова права из рада постају лак плијен неодговорних и бахатих послодаваца.

Ово је прилика да још једном позовемо све запослене у медијима Републике Српске да се организују, јер искуство говори да нико осим њих самих уз пуну подршку Савеза синдиката Републиике Српске, неће заштити њихова достигнута радничка и синдикална права.

Савез синдиката и грански синдикати Републике Српске су увијек били и остаће отворени за сарадњу са свим медијима па и са оним недобронамјерним, јер сматрају да нема успјешног економског и политичког развоја ниједне државе, нити њених европских интеграција без пуне слободе медија. Од изузетног је значаја да се у Српској ствара амбијент за потпуну слободу у раду новинара, те да престану пријетње и напади на медије и новинаре, као и сваки притисак формалних и неформалних центара моћи, како би информисање било објективно, правовремено и професионално у служби истине и свих грађана.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!