Честитка Савеза синдиката Републике Српске поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија

Савез синдиката Републике Српске и грански синдикати Републике Српске, новинарима и свим запосленим у електронским и штампаним медијима Републике Српске, честита 3. мај, Међународни дан слободе медија.

Данас новинари у Републици Српској раде за веома ниске и нередовне плате, а многи већ годинама раде на црно без изгледа да легализују свој радно – правни статус, из чега је сасвим јасно да је метеријални и укупни друштвени положај ове категорије запослених изузетно тежак.

Узроци оваквог стања су вишеструки, а један од разлога је и тај што запослени у медијима Републике Српске, осим малобројних изузетака нису синдикално организовани, па њихова права из рада постају лак плијен неодговорних и бахатих послодаваца.

Ово је прилика да још једном позовемо све запослене у медијима Републике Српске да се организују, јер искуство говори да нико осим њих самих уз пуну подршку Савеза синдиката Републиике Српске, неће заштити њихова достигнута радничка и синдикална права.

Савез синдиката и грански синдикати Републике Српске су увијек били и остаће отворени за сарадњу са свим медијима па и са оним недобронамјерним, јер сматрају да нема успјешног економског и политичког развоја ниједне државе, нити њених европских интеграција без пуне слободе медија. Од изузетног је значаја да се у Српској ствара амбијент за потпуну слободу у раду новинара, те да престану пријетње и напади на медије и новинаре, као и сваки притисак формалних и неформалних центара моћи, како би информисање било објективно, правовремено и професионално у служби истине и свих грађана.

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у априлу 2019. године износи 896,00 КМ и већа је за 10,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у марту [опширније]