Бранко Зеленовић: „Већина државних службеника обавља свој посао професионално и одговорно“

Бранко Зеленовић: "Већина државних службеника обавља свој посао професионално и одговорно"
Бранко Зеленовић: "Већина државних службеника обавља свој посао професионално и одговорно"

У Републици Српској 97 одсто службеника и намјештеника у Српској обавља свој посао без грешке. Економисти постављају питање објективности код оних који оцјењују службенике.

Скоро пет хиљада државних службеника и намјештеника у Републици Српској, добили су најбоље оцјене за свој рад у другој половини прошле године.

Према подацима које сакупља и објављује Агенција за државну управу Републике Српске, само троје службеника су добили негативни оцјену, 103 службеника су добила задовољавајућу оцјену, а чак 2816 се истиче, док се 1970 нарочито истиче у свом раду.

Ови подаци говоре да 97 одсто службеника и намјештеника у Српској обавља свој посао без грешке. Економисти постављају питање објективности код оних који оцјењују службенике.

„Ако имате двије негативне оцјене губите посао, а неће нико никоме да се замјери, јер је пуно људи запослено по партијској линији“, каже Зоран Павловић.

Сви службеници и намјештеници који су оцјењивани, заједно за свој рад су добили просјечну оцјену 3,49, највећу у посљедње три године. Послодавци кажу да те оцјене нису реалне, те да је неопходно завршити дигитализацију јавне управе у наредних неколико година.

„Помало је парадоксално да државни службеници сами себе оцјењују. Ту се морају укључити и послодавци и друге интересне групације. Ми нисмо задовољни ни временом ни количином пружених информација од стране службеника“, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС.

Приликом оцјењивања државних службеника посебна пажња се посвећује квалитету рада, ефикасности, вјештини комуникације, самосталности те стваралачким способностима.

У Синдикату локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске кажу да већина државних службеника обавља свој посао професионално и одговорно, али да због појединаца постоје стереотипи у јавности које је тешко разбити.

„Има таквих који не раде, али пуно је више оних који напорно раде. Рекао бих да је више проблем у руководству које неравномјерно распореди посао“, каже предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Бранко Зеленовић.

Сврха оцјењивања запослених у републичким органима управе јесте мотивисање државних службеника, односно намјештеника да константно унапређују своја знања и вјештине, а истовремено оцјењивање ствара предуслов за побољшавање и унапређење рада републичке управе у цјелини“, пише у збирном извјештају Агенције за државну управу, који је недавно усвојила Влада РС.

ИЗВОР: www.rtvbn.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!