Састанак делегације Савеза синдиката Републике Српске са министром Митровићем

Представници Савеза синдиката Републике Српске, предвођени предсједницом Ранком Мишић одржали су данас састанак са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем. Саговорници су разматрали активности Савеза синдиката Републике Српске и Министарства привреде и предузетништва, анализирали преговоре који се воде о износу најниже плате у Републици Српској, а једна од тема састанка била је реализација Програма економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. године. Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је Министарство привреде и предузетништва важан партнер, с обзиром да су чланице Савеза грански синдикати који уједно припадају реалном сектору. Такође, представници Синдиката изложили су своје препоруке и приједлоге мјера за унапређење које ће допринијети како побољшању положаја радника, тако и подршку појединим областима у привреди које је потребно додатно ојачати.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић је, заједно са својим сарадницима, упознао представнике Савеза синдиката са ефектима додјеле подстицаја привредним субјектима који су повећали плате радницима, те нагласио да је по основу ове врсте подстицаја до сада одобрено више од 45,5 милиона КМ, који су највећим дијелом, у износу од 18,5 милиона КМ, исплаћени у области прерађивачке индустрије. Митровић је рекао да је досадашња анализа додијељених подстицаја указала на позитивна кретања када је ријеч о повећању плата радника, као и повећању броја запослених радника и додао да ће реализацијом активности у 2023. години бити настављен континуитет у унапређивању пословног окружења и побољшању положаја радника.

На састанку је оцијењено да је потребно да се наставе активности на смањењу сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата кроз провођење цјелокупног новчаног износа које радник добија од привредног субјекта у легалне токове, као и да је потребно стимулисати одређене секторе у привреди који су у протеклом периоду исказали мању заинтересованост за овај вид субвенција. Састанку су присуствовали помоћници министра, док су у делегацији Савеза синдиката Републике Српске били потпредсједник Савеза синдиката РС Данко Ружичић, генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић и предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!