Sastanak delegacije Saveza sindikata Republike Srpske sa ministrom Mitrovićem

Sastanak delegacije Saveza sindikata Republike Srpske sa ministrom Mitrovićem
Sastanak delegacije Saveza sindikata Republike Srpske sa ministrom Mitrovićem

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, predvođeni predsjednicom Rankom Mišić održali su danas sastanak sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem. Sagovornici su razmatrali aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske i Ministarstva privrede i preduzetništva, analizirali pregovore koji se vode o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, a jedna od tema sastanka bila je realizacija Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je Ministarstvo privrede i preduzetništva važan partner, s obzirom da su članice Saveza granski sindikati koji ujedno pripadaju realnom sektoru. Takođe, predstavnici Sindikata izložili su svoje preporuke i prijedloge mjera za unapređenje koje će doprinijeti kako poboljšanju položaja radnika, tako i podršku pojedinim oblastima u privredi koje je potrebno dodatno ojačati.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović je, zajedno sa svojim saradnicima, upoznao predstavnike Saveza sindikata sa efektima dodjele podsticaja privrednim subjektima koji su povećali plate radnicima, te naglasio da je po osnovu ove vrste podsticaja do sada odobreno više od 45,5 miliona KM, koji su najvećim dijelom, u iznosu od 18,5 miliona KM, isplaćeni u oblasti prerađivačke industrije. Mitrović je rekao da je dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja ukazala na pozitivna kretanja kada je riječ o povećanju plata radnika, kao i povećanju broja zaposlenih radnika i dodao da će realizacijom aktivnosti u 2023. godini biti nastavljen kontinuitet u unapređivanju poslovnog okruženja i poboljšanju položaja radnika.

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno da se nastave aktivnosti na smanjenju sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata kroz provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove, kao i da je potrebno stimulisati određene sektore u privredi koji su u proteklom periodu iskazali manju zainteresovanost za ovaj vid subvencija. Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra, dok su u delegaciji Saveza sindikata Republike Srpske bili potpredsjednik Saveza sindikata RS Danko Ružičić, generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković i predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!