Završena Vanredna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske – Vlada Srpske se odrekla 80 miliona iz budžeta za povećanje plata, poslodavci ni marke

Završena Vanredna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske - Vlada Srpske se odrekla 80 miliona iz budžeta za povećanje plata, poslodavci ni marke
Završena Vanredna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske - Vlada Srpske se odrekla 80 miliona iz budžeta za povećanje plata, poslodavci ni marke

U Banjaluci je 23. novembra 2021. godine završena Vanredna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, koja je počela u subotu 20.11.2021.godine. Rukovodstvo Saveza je, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i ministrima u Vladi Srpske, upoznalo članove Predsjedništva o Odluci Vlade da se ide na smanjenje zbirne stope doprinosa u Srpskoj, prelazak obračuna neoporezivog dijela plate sa neto iznosa od 700 KM na bruto iznos od 1.000 KM i smanjenje poreza na platu sa 10 odsto neto plate na osam odsto bruto plate.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je povećanje plata, koje je najavljeno za narednu godinu nedovoljno i sramno za radnike u Srpskoj, jer će radnici, kada se sve sabere, dobiti povećanje od 14 do 22 marke za plate do 1.500 maraka, što je prema njenoj ocjeni mizerno. Nakon sastanka u Vladi RS, Ranka Mišić je optužila Uniju udruženja poslodavaca da na račun Vlade i budžeta skupljaju poene iako oni za povećanje plata ne daju ništa.

“Vlada se odrekla 54 miliona maraka iz budžeta u korist povećanja plata svim radnicima u Republici Srpskoj i to je teret koji nosi na leđima. Tu je i 25 miliona na ime rasterećenja i smanjenja parafiskalnih nameta, a kada se sve sabere to je blizu 80 miliona maraka. Poslodavci se u ovom trenutku nisu odrekli ni jedne jedine marke. Poslodavci su se u prethodnih nekoliko dana hvalili o epohalnom dogovoru o povećanju plata sa Vladom RS, međutim nije istina da su oni na bilo koji način tome doprinijeli. Jedina istina je da se Vlada Srpske odriče dijela svojih prihoda da bi se išlo u povećanje plata, i to je jedino izvjesno. Prošle godine je preko 100 miliona otišlo u privatne firme a te iste firme ili veći broj tih firmi na čelu sa nekoliko ljudi iz Unije udruženja poslodavaca ni jednu marku nisu povećali platu radnicima ”, kaže Ranka Mišić.

Zbog svega navedenog u Savezu sindikata RS smatraju da je Unija udruženja poslodavaca RS najodgovornija za odlazak radnika sa ovih prostora. Na sastanku sa Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade i ministrima, bilo je riječi o najnižoj plati u Srpskoj. Stav Saveza sindikata RS je da najniža plata treba da bude u visini potrošačke korpe osnovnih životnih namirnica za četvoročlanu porodicu, ili oko 750 maraka.

“Predsjednik je rekao da će to biti daleko više od svih ovih drugih povećanja ali da se boji da baš i neće moći da ispuni naš zahtjev. Mi taj zahtjev imamo i obrazlažemo ga vrlo argumentovano i mislimo da ako neko nije u stanju da zaradi toliko da prehrani porodicu da je to radno mjesto besmisleno i da nikom nije korisno, najmanje tom radniku, a isključivo je korisno poslodavcu”, kaže predsjednica Saveza sindikata RS.

Zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske je i da se do kraja sedmice nastave razgovori oko izmjena i dopune Zakona o radu.  Predsjednici 10 granskih sindikata privrede pozvali su još jednom  poslodavce da nastave pregovore, kako bi se konačno potpisali kolektivni ugovori u metalskoj industriji i rudarstvu, poljoprivredi, trgovini, turizmu, ugostiteljstvu, šumarstvu, preradi drveta, medijima, građevinarstvu i komunalnim djelatnostima, saobraćaju, tekstilu i finansijskim organizacijama. Predstavnici granskih sindikata privrede  podsjetili su da su u nekoliko navrata pokušali da postignu dogovor sa granskim udruženjima poslodavaca, ali bezuspješno, jer je za poslodavce neprihvatljivo da se visina plata reguliše kolektivnim ugovorom. Predstavnici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji predstavljaju radnike zaposlene u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, lokalnoj samoupravi, upravi i javnim službama, pravosuđu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, u narednim danima nastaviće pregovore sa Vladom Republike Srpske, a koji se odnose na veća izdvajanja za povećanje primanja radnika i raspakivanje zakona o platama u Republici Srpskoj u smislu posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente. Kada su u pitanju pregovori socijalnih partnera oko povećanja najniže plate u Srpskoj, oni bi trebali biti završeni do 6. decembra ove godine.

Prilog TV K3 23.11.2021.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!