Завршена Ванредна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске – Влада Српске се одрекла 80 милиона из буџета за повећање плата, послодавци ни марке

Завршена Ванредна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске - Влада Српске се одрекла 80 милиона из буџета за повећање плата, послодавци ни марке
Завршена Ванредна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске - Влада Српске се одрекла 80 милиона из буџета за повећање плата, послодавци ни марке

У Бањалуци је 23. новембра 2021. године завршена Ванредна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, која је почела у суботу 20.11.2021.године. Руководство Савеза је, након састанка са предсједником Владе РС Радованом Вишковићем и министрима у Влади Српске, упознало чланове Предсједништва о Одлуци Владе да се иде на смањење збирне стопе доприноса у Српској, прелазак обрачуна неопорезивог дијела плате са нето износа од 700 КМ на бруто износ од 1.000 КМ и смањење пореза на плату са 10 одсто нето плате на осам одсто бруто плате.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић сматра да је повећање плата, које је најављено за наредну годину недовољно и срамно за раднике у Српској, јер ће радници, када се све сабере, добити повећање од 14 до 22 марке за плате до 1.500 марака, што је према њеној оцјени мизерно. Након састанка у Влади РС, Ранка Мишић је оптужила Унију удружења послодаваца да на рачун Владе и буџета скупљају поене иако они за повећање плата не дају ништа.

“Влада се одрекла 54 милиона марака из буџета у корист повећања плата свим радницима у Републици Српској и то је терет који носи на леђима. Ту је и 25 милиона на име растерећења и смањења парафискалних намета, а када се све сабере то је близу 80 милиона марака. Послодавци се у овом тренутку нису одрекли ни једне једине марке. Послодавци су се у претходних неколико дана хвалили о епохалном договору о повећању плата са Владом РС, међутим није истина да су они на било који начин томе допринијели. Једина истина је да се Влада Српске одриче дијела својих прихода да би се ишло у повећање плата, и то је једино извјесно. Прошле године је преко 100 милиона отишло у приватне фирме а те исте фирме или већи број тих фирми на челу са неколико људи из Уније удружења послодаваца ни једну марку нису повећали плату радницима ”, каже Ранка Мишић.

Због свега наведеног у Савезу синдиката РС сматрају да је Унија удружења послодаваца РС најодговорнија за одлазак радника са ових простора. На састанку са Радованом Вишковићем, предсједником Владе и министрима, било је ријечи о најнижој плати у Српској. Став Савеза синдиката РС је да најнижа плата треба да буде у висини потрошачке корпе основних животних намирница за четворочлану породицу, или око 750 марака.

“Предсједник је рекао да ће то бити далеко више од свих ових других повећања али да се боји да баш и неће моћи да испуни наш захтјев. Ми тај захтјев имамо и образлажемо га врло аргументовано и мислимо да ако неко није у стању да заради толико да прехрани породицу да је то радно мјесто бесмислено и да ником није корисно, најмање том раднику, а искључиво је корисно послодавцу”, каже предсједница Савеза синдиката РС.

Захтјев Савеза синдиката Републике Српске је и да се до краја седмице наставе разговори око измјена и допуне Закона о раду.  Предсједници 10 гранских синдиката привреде позвали су још једном  послодавце да наставе преговоре, како би се коначно потписали колективни уговори у металској индустрији и рударству, пољопривреди, трговини, туризму, угоститељству, шумарству, преради дрвета, медијима, грађевинарству и комуналним дјелатностима, саобраћају, текстилу и финансијским организацијама. Представници гранских синдиката привреде  подсјетили су да су у неколико наврата покушали да постигну договор са гранским удружењима послодаваца, али безуспјешно, јер је за послодавце неприхватљиво да се висина плата регулише колективним уговором. Представници синдиката буџетских и фондовских корисника, који представљају раднике запослене у образовању, науци, култури, полицији, локалној самоуправи, управи и јавним службама, правосуђу, здравству и социјалној заштити, у наредним данима наставиће преговоре са Владом Републике Српске, а који се односе на већа издвајања за повећање примања радника и распакивање закона о платама у Републици Српској у смислу посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте. Када су у питању преговори социјалних партнера око повећања најниже плате у Српској, они би требали бити завршени до 6. децембра ове године.

Прилог ТВ К3 23.11.2021.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!