Zahtjevamo povećanje plata svim zaposlenim u prosveti za najmanje 8% od 1. januara 2019. godine u skladu sa ranijim dogovorom, poručeno nakon sastanka Izvršnog odbora Sindikata ONK

Zahtjevamo povećanje plata svim zaposlenim u prosveti za najmanje 8% od 1. januara 2019. godine u skladu sa ranijim dogovorom, poručeno nakon sastanka Izvršnog odbora Sindikata ONK ( Foto BN TV )
Zahtjevamo povećanje plata svim zaposlenim u prosveti za najmanje 8% od 1. januara 2019. godine u skladu sa ranijim dogovorom, poručeno nakon sastanka Izvršnog odbora Sindikata ONK ( Foto BN TV )

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić, poslije sjednice Izvršnog odbora koja je održana 04.12.2018. godine u Banjaluci, poručio je da su u Sindikatu zadovoljni što je u Budžetu predviđeno ujednačavanje koeficijenata za zaposlene u prosveti sa ostalim korisnicima budžeta, te da očekuje da Vlada održi obećanje i da sve plate u prosveti budu povećane za najmanje 8%„

Tražimo da se pod hitno predstavi radni materijal i da u izradi Zakona o platama učestvuju predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i tražimo da u novi Zakon o platama budu uvrštena mnoga zanimanja koja već postoje u sistematizavija radnih mjesta i koja postoje u praksi „ .

Na potrebu da se Sindikat aktivno uključi u izradu novog Zakona o platama ukazao je i Dimitrije Ćeranić, član Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

„ Mi želimo da po prvi put konačno prigovorimo i kažemo šta to treba u Zakonu o platama da se poboljša. Mi pozdravljamo najavljeno povećanje, ali nam je nejasno da li je to linearno povećanje od  8% za sva radna mjesta, ili su pojedina radna mjesta ostala sa istim koeficijentom , a neka su povećana  4, 8, 12 ,16% i slično „.

Poručeno je da iz Ministarstva očekuju pozitivan odgovor na ove zahtjeve, te da primjena Zakona počne od  01. januara 2019. godine.

Iz Ministarstva je istog dana poručeno da prosvjetni radnici zaslužuju bolji položaj u društvu, a izradom novog zakona o platama se radi na ostvarenju tog cilja. U Saopštenju ovog Ministarstva se između ostalog i navodi: „Očekujemo da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske da svoj doprinos u izradi ovog zakonskog rješenja i da dostavi svoje prijedloge i sugestije“

Prilog RTRS ( Video )

Prilog BN TV ( Video )


NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!