Za Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS najavljeno povećanje plata za zaposlene u javnim službama i upravi nije dovoljno

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović održao je 29.11.2021. godine sastanke sa ministrima u Vladi Republike Srpske. Zelenović je prvo razgovarao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, a tema sastanka bila je povećanje plata za radnike zaposlene u javnim službama. Nakon sastanka sa Šeranićem, Branko Zelenović je o povećanju plata za zaposlene u upravi razgovarao sa ministrom uprave i lokalne samouprave RS Senkom Jujić. Ministar Šeranić je rekao da će radnicima u javnim ustanovama i fondovima koji primaju platu do 1.000 KM one biti uvećane za pet odsto, a onima iznad tog primanja povećanje će iznositi tri odsto. Međutim, za predstavnike ovog sindikata najavljeno povećanje plata nije dovoljno. Na sastanku je bilo riječi i o novim modelima povećanja plata zaposlenih u javnim ustanovama i fondovima čiji je osnivač Republika Srpska, kroz umanjenje poreske osnovice i ukidanje dijela parafiskalnih nameta, što će biti usmjereno na povećanje plata zaposlenih u ovim sektorima. Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske i dalje ostaje pri svojim dobro poznatim zahtjevima  koji se odnose na veća izdvajanja za povećanje plata i raspakivanje zakona o platama u Republici Srpskoj u smislu posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente, što je zahtjev sindikata budžetskih i fondovskih korisnika.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!