Трошкови за храну четворочлане породице истопе плату

Трошкови за храну четворочлане породице истопе плату
Трошкови за храну четворочлане породице истопе плату

Само за потребе исхране четворочлане породице, радник у Српској који има просјечна примања треба да ради 17 дана мјесечно. Наиме, према подацима који су јуче саопштени из Савеза синдиката РС, породице у Републици Српској су у новембру највише новца трошиле за набавку прехране – 704,70 КМ. Истовремено, просјечна плата износила је 917 марака.

Будући да се, у просјеку, мјесечно ради 22 дана, простом рачуницом дође се до податка да се дневно заради 41,70 КМ. Или, игра бројки показује да је потребно готово 17 дневница за цифру од 704,70 КМ, колико треба за исхрану породице.

И то није све, јер, како упозоравају синдикалци, постоје бројне области у којим се зарађује много мање од просјека. Грађевинци су, рецимо, прошлог мјесеца на текуће рачуне добијали тек 639 марака.

„Када посматрамо податке из синдикалне потрошачке корпе, евидентно је да се у великом броју привредних, производних и услужних дјелатности, њих осам или девет, просјечном платом не могу покрити ни сви трошкови прехране“, каже за „Независне“ Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС.

Како је додала, то јасно говори да је куповна моћ радничких породица на изузетно ниском нивоу.

„То значи да у наредном периоду треба доћи до повећања плате и тих радника, како би обезбиједили основне животне потребе“, навела је Радошевићева.

Борци за заштиту потрошача истичу да се, у ситуацији када многи зарађују мање него што је потребно за живот, веома често улази у минус.

„Ми смо још народ који врло лако посеже за позајмицама, брзим кредитима, односно услугама микрокредитних организација и банака. Али у сваком случају живимо на кредит, то је једино што нам је преостало“, каже за „Независне“ Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

Из Савеза синдиката РС јуче је саопштено да је у Републици Српској највећа просјечна плата у новембру исплаћена у области финансијске дјелатности и осигурања и износи 1.414 КМ, а најнижа у области грађевинарства – 639 КМ.

„Просјечна плата након опорезивања у новембру била је већа за седам КМ у односу на плату у октобру“, саопштили су из Савеза синдиката РС.

Како додају, ниске просјечне плате у новембру примили су и радници у дјелатности умјетности, забаве и рекреације (653 КМ), запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима (699 КМ), као и радници у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, односно хотелијерства и угоститељства, чија је просјечна новембарска плата износила 661 КМ. Ниске плате добили су и запослени у дјелатности саобраћаја и складиштења 707 КМ, као и у трговини 711 КМ.

„Синдикална потрошачка корпа у Републици Српској у новембру коштала је 1.912,17 КМ, а просјечна плата од 917 КМ покривала ју је са 47,96 одсто“, наводе из Савеза синдиката РС.

Породице у Републици Српској су у прошлом мјесецу, дакле, највише новца трошиле за набавку прехране (704,70 КМ), за становање и комуналне услуге (587,20 КМ) те за текуће одржавање домаћинства (106,40 КМ).

Извор: Независне новине


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!