Težak položaj radnika u oblasti građevinarstva i komunalnih djelatnosti, što prije potpisati granske kolektivne ugovore u realnom sektoru (video)

U Domu sindikata u Banjaluci, danas je održana konferencija za novinare predstavnika Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske na temu:

„Položaj radnika zaposlenih u građevinarstvu i stambeno-komunalnoj djelatnosti sa posebnim akcentom na visinu plata i uslove rada“

Ovim putem predstavnici ovog sindikata su skrenuli pažnju na probleme u građevinskom i komunalnom sektoru i ukazali na težak položaj radnika. Takođe, pozvali su udruženja poslodavaca da 2. septembra sjednu svi zajedno i pokušaju dogovoriti dinamiku razgovora kako bi potpisali granske kolektivne ugovore, a u skladu sa inicijativom koju su pokrenuli predsjednici deset granskih sindikata iz realnog sektora koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske 29.07.2019. godine.

„Problemi s kojima se susrećemo u ovim oblastima su jako veliki, posebno u oblasti građevinarstva, gdje nemamo potpisan kolektivni ugovor, a samim tim nisu ni regulisane visine primanja onako kako je to zakon i Ustav propisao. U ovom sektoru imamo i problem zaštite na radu, a posebno rad na visinama , rad na visokim i niskim temperaturama, što se reguliše zakonima, ali pobliže bi trebalo biti regulisano i kolektivnim ugovorima koje nažalost nemamo u ovoj oblasti.

U oblasti komunalnih djelatnosti imamo potpisan kolektivni ugovor koji je na snazi od marta 2018. godine i jedini je kolektivni ugovor u realnom sektoru. Međutim, s obzirom da je od potpisivanja tog kolektivnog ugovora već tri puta dolazilo do rasta najniže plate, imamo problem da nam je plata za srednju stručnu spremu po kolektivnom ugovoru došla na nivo najnže plate, te je u dijelu plata taj kolektivni ugovor već prevaziđen. Ostala davanja kada je u pitanju komunalni sektor i nisu toliko loša, a ono što je najvažnije zagarantovana su, jer imamo potpisan kolektivni ugovor. Još jedan problem s kojim se susrećemo u ovom sektoru je da sve više komunalnih preduzeća u malim sredinama ide pod stečaj, a preko noći se formiraju nova komunalna predueća. Ovakva slučajeve imali smo u Šipovu, Vlasenici, sada u Brodu imamo spajanje dva preduzeća vodovoda i čistoće. Mi ćemo se po ovom pitanju obratiti nadležnom ministarstvu i Udruženju opština i gradova jer je jasno da jedna opština ili grad ne mogu bez preduzeća iz oblasti vodovoda i čistoće te moraju i preuzeti dio odgovornosti za stanje u ovim preduzećima. “ , izjavila je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

„Unazad par godina poslodavci su dobili velike benefite, međutim pokazalo se da i nisu baš raspoloženi da dio novca koji im preostaje od tih benefita podijele sa radnicima, tj. povećaju plate.“ , dodala je ona.

Prosječna plata u građevinarstvu je 630, a u komunalnim djelatnostima 736KM i mnogo je manja u odnosu na prosječnu platu na nivou Republike Srpske. Imajući u vidu da u ovaj prosjek ulaze i plate direktora, menadžmenta i ugovorene plate, ni ovi iznosi ne odgovaraju stvarnom stanju, te u većini slučajeva ova plata za srednju stručnu spremu kreće se u visini najniže plate.

Silvana Radulović, predsjednica sindikalne organizacije JU Institut za građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ukazala je na probleme koji su prisutni u ovom preduzeću , a odnose se na neisplaćenih 7 plata i neuplaćene doprinose, te probleme sa unutrašnjom organizacijom u preduzeću. Sve ovo dovodi do odlaska stručnog kadra i sada u preduzeću radi oko 70 radnika a prije nekog vremena bilo ih je 140. Poslovi koji su ranije pripadali ovom preduzeću sada idu u ruke privatnih firmi i  možemo doći do situacije da Institut koji je ustanova od državnog značaja bude likvidiran ili pređe u privatno vlasništvo.

Sindikat građevinarstva postoji od 1997. godine i djeuje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, a čine ga 90 sindikalnih organizacija, 70 iz oblasti komunalnih djelatnosti i 20 iz oblasti građevinarstva, sa oko 7 000 članova.

Snimak konferencije za štampu na fejsbuk stranici Saveza sindikata Republike Srpske

Prilog RTRS

Prilog BN TV

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!