Тежак положај радника у области грађевинарства и комуналних дјелатности, што прије потписати гранске колективне уговоре у реалном сектору (видео)

У Дому синдиката у Бањалуци, данас је одржана конференција за новинаре представника Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске на тему:

„Положај радника запослених у грађевинарству и стамбено-комуналној дјелатности са посебним акцентом на висину плата и услове рада“

Овим путем представници овог синдиката су скренули пажњу на проблеме у грађевинском и комуналном сектору и указали на тежак положај радника. Такође, позвали су удружења послодаваца да 2. септембра сједну сви заједно и покушају договорити динамику разговора како би потписали гранске колективне уговоре, а у складу са иницијативом коју су покренули предсједници десет гранских синдиката из реалног сектора који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске 29.07.2019. године.

„Проблеми с којима се сусрећемо у овим областима су јако велики, посебно у области грађевинарства, гдје немамо потписан колективни уговор, а самим тим нису ни регулисане висине примања онако како је то закон и Устав прописао. У овом сектору имамо и проблем заштите на раду, а посебно рад на висинама , рад на високим и ниским температурама, што се регулише законима, али поближе би требало бити регулисано и колективним уговорима које нажалост немамо у овој области.

У области комуналних дјелатности имамо потписан колективни уговор који је на снази од марта 2018. године и једини је колективни уговор у реалном сектору. Међутим, с обзиром да је од потписивања тог колективног уговора већ три пута долазило до раста најниже плате, имамо проблем да нам је плата за средњу стручну спрему по колективном уговору дошла на ниво најнже плате, те је у дијелу плата тај колективни уговор већ превазиђен. Остала давања када је у питању комунални сектор и нису толико лоша, а оно што је најважније загарантована су, јер имамо потписан колективни уговор. Још један проблем с којим се сусрећемо у овом сектору је да све више комуналних предузећа у малим срединама иде под стечај, а преко ноћи се формирају нова комунална предуећа. Оваква случајеве имали смо у Шипову, Власеници, сада у Броду имамо спајање два предузећа водовода и чистоће. Ми ћемо се по овом питању обратити надлежном министарству и Удружењу општина и градова јер је јасно да једна општина или град не могу без предузећа из области водовода и чистоће те морају и преузети дио одговорности за стање у овим предузећима. “ , изјавила је Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске.

„Уназад пар година послодавци су добили велике бенефите, међутим показало се да и нису баш расположени да дио новца који им преостаје од тих бенефита подијеле са радницима, тј. повећају плате.“ , додала је она.

Просјечна плата у грађевинарству је 630, а у комуналним дјелатностима 736КМ и много је мања у односу на просјечну плату на нивоу Републике Српске. Имајући у виду да у овај просјек улазе и плате директора, менаџмента и уговорене плате, ни ови износи не одговарају стварном стању, те у већини случајева ова плата за средњу стручну спрему креће се у висини најниже плате.

Силвана Радуловић, предсједница синдикалне организације ЈУ Институт за грађевинарство и екологију Републике Српске указала је на проблеме који су присутни у овом предузећу , а односе се на неисплаћених 7 плата и неуплаћене доприносе, те проблеме са унутрашњом организацијом у предузећу. Све ово доводи до одласка стручног кадра и сада у предузећу ради око 70 радника а прије неког времена било их је 140. Послови који су раније припадали овом предузећу сада иду у руке приватних фирми и  можемо доћи до ситуације да Институт који је установа од државног значаја буде ликвидиран или пређе у приватно власништво.

Синдикат грађевинарства постоји од 1997. године и дјеује у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, а чине га 90 синдикалних организација, 70 из области комуналних дјелатности и 20 из области грађевинарства, са око 7 000 чланова.

Снимак конференције за штампу на фејсбук страници Савеза синдиката Републике Српске

Прилог РТРС

Прилог БН ТВ

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!