Синдикат здравства и социјалне заштите РС тражи хитно повећање цијене рада

Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске тражи повећање цијене рада са 159 на 170 КМ, поручио је након састанка Регионалног одбора у Бањалуци предсједник овог синдиката Никола Црнчевић. Каже да су се у два наврата  обраћали Министарству здравља и социјалне заштите РС са захтјевом за повећање цијене рада, али одгоовра из ресорног министарства још нема.

“Дакле, ријеч је о повећању од десет одсто, што је неопходно, јер оно мало што је до данас расло појела је инфлација. Надамо се да ће ови захтјеви наићи на разумјевање у Влади Српске. Ми не одустајемо. Ни штрајк неће бити искључен”, тврди Црнчевић.

Поред повећања цијене рада, из овог Синдиката захтијевају и издвајање топлог оброка и регреса из основне плате, као и заустављање одлива квалификоване радне снаге. Одлазак љекара и другог медицинског особља из Републике Српске зауставиће повећање плата, истакао је овом приликом и Данијел Атијас, предсједник Синдикалне организације Дома здравља Добој.

“Морате знати да је у здравству данас плата више медицинске сестре 1.200 марака, а доктора специјалисте је двије хиљаде. Такође, око 90 пацијената на дневном нивоу треба услуге љекара и цијена прегледа је 40 марака, дакле љекар своју плату заради за један дан”, тврди Атијас.

Са својим колегама је сагласан и Миле Вујиновић, представник здравствених радника из УКЦ-а, РС који је нагласио да се у овој институцији плате редовно исплаћују, али да је неопходно да се што прије крене са повећањем цијене рада и издвакања топлог оброка и регреса.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!