Синдикална потрошачка корпа за август 2018. године 1869,83 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у августу 2018. године, коштала је 1869,83 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 852,00 КМ, покривала  са свега 45,57 одсто.

Највише просјечне нето плате у августу исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.444,00  КМ и биле су веће за 6,88 одсто у односу на јулску плату, а најниже у угоститељству 548,00 КМ и мање су за 0,36 одсто од просјечне нето плате  исплаћене у јулу 2018. године.

Ниске просјечне нето плате у августу 2018 године примили су запослени  у грађевинарству 570,00 КМ, у административним и помоћним услужним дјелатностима 571,00 КМ, затим   у области умјетности забаве и рекреације 580,00 КМ.

Просјечна августовска  нето  плата запослених   у дјелатности пословања некретнинама  износила је  607,00 КМ,  у трговини 621,00 КМ у области саобраћаја и складиштења 637,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 670,00 КМ.

Наведене просјечне  нето плате исплаћене у августу ове године,    покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,31 одсто до 35,83 одсто. Укупне потрошачке цијене у августу  2018. године у односу на јули нису се мијењале.

Највише новца породице у Републици Српској у августу ове године   трошиле су за набавку прехране 691,50 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 568,87 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,25 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 131,90 КМ, хигијена и њега здравља 89,70 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да је   у Републици Српској  крајње вријеме да се потпишу Општи и грански колективни уговори, те да  повећање плата и побољаше животног стандарда свим радницима буде сталан процес. То би ублажило  миграцију школоване и радно-способне радне снаге која све више одлази на рад у иностранство.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]