Savez sindikata RS: Sumnja u najavljene reforme

Savez sindikata RS: Sumnja u najavljene reforme
Savez sindikata RS: Sumnja u najavljene reforme

Vlasti u BiH u novom dokumentu “Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019-2022. godina”, poznatom i kao Reformska agenda dva, obavezuju se, između ostalog, da će smanjiti poresko opterećenje rada, kako bi podstakli konkurentnost i omogućili povećanje plata, zatim da će raditi na izradi javno dostupnih registara javnih preduzeća sa svim ažurnim informacijama, uključujući stanje duga, kako bi se zaustavio rast neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru i ostvarila finansijska stabilnost. Zajedno sa Svjetskom bankom, oba entiteta će završiti popis svih obaveza svojih zdravstvenih ustanova. Uspostaviće modele za rješavanje tih obaveza i mehanizama kako bi se spriječilo nagomilavanje novih zaostalih dugovanja, navodi se u Dokumentu.

U Savezu sindikata Republike Srpske za reforme su čuli iz medija. Ono što brine Savez sindikata je uticaj Svjetske banke na najavljene reforme.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS za BHT je rekla da Svjetska banka radi za kapital i pare, a ne za običnog čovjeka.

Ako nama svjetska banka uđe u proces reforme zdravstvenog sistema, ja u startu kažem ne da sam zabrinuta, nego se plašim tog procesa.  Rasterećenje rada ne znači veće plate i bolji život radnika“, rekla je Ranka Mišić.

Prilog BHRT


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!