Sastanak Upravnog i Sindikalnog odbora Alumina Zvornik

Sastanak Upravnog i Sindikalnog odbora Alumina Zvornik
Sastanak Upravnog i Sindikalnog odbora Alumina Zvornik

Dana 5. novembra 2020.godine održan je sastanak u Alumini Zvornik kome su prisustvovali Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora, Radenko Smiljanić, predsjednik sindikalne organizacije, Živka Pavlović, Suzana Dragićević, Slaviša Obradović i Siniša Novičić, članovi Sindikalnog odbora, te Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju u preduzeću, donošenju odluke o isplati radnicima OJ dječiji vrtić „Neven“ koji su zbog epidemiološke situacije na preraspodjeli radnog vremena od marta mjeseca ove godine.

Predsjednik Upravnog odobra Mile Matić informisao je o stanju u preduzeću i naglasio da je preduzeće radilo sve vrijeme u punom kapacitetu, da su isplaćene sve plate sa obavezama na plate, da su obezbjeđene dovoljne količine repromaterijala za nesmetanu proizvonju i da nije bilo otpuštanja radnika. Takođe je istakao da se pripremaju planovi proizvodnje za narednu poslovnu godinu sa uvjerenjem da će sve biti u skladu sa potrebama tržišta, a očekuje se i veći obim posla u odnosu na tekuću godinu.

Svi prisutni su pružili potpunu podršku rukovodstvu u cilju obezbjeđenja dovoljno naloga za proizvodnju i pozvali sve zaposlene da na svojim radnim mjestima izvršavaju radne zadatke na vrijeme i što kvalitetnije.

Na prijedlog predsjednika granskog sindikata, Taneta Peulića da se za zaposlene radnike OJ dječiji vrtić „Neven“ u narednom periodu isplaćuje  plata u visini 80% od prosječne plate umjesto 75% koliko je predloženo od strane rukovodstva i da se isplata vrši sve do početka rada vrtića kada se svi radnici vraćaju na svoja radna mjesta, ovaj prijedlog je jednoglasno prihvaćen i od strane Upravnog odbora i od sindikalnog odbora.

Sindikat je predložio rukovodstvu  preduzeća da se dio radnika iz vrtića angažuje na neka druga radna mjesta u radnim jedinicama gdje je to potrebno(restoran, ekonomat i dr.) dok se ne stvore uslovi za normalan rad vrtića.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava