Saopštenje Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, najdublje saučešće porodici kolege Slađenka Tubina

Saopštenje Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, najdublje saučešće porodici kolege Slađenka Tubina
Saopštenje Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, najdublje saučešće porodici kolege Slađenka Tubina

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske porodici našeg ubijenog kolege Slađenka Tubina, pripadnika Staničnog odjeljenja policije Ljubija, upućuje izraze najdubljeg saučešća povodom tragične smrti koja je nastupila kao posljedica brutalnog ranjavanja prilikom izvršenja njegovog službenog zadatka.

Smrt kolege Tubina je posljedica nastavka, u nizu sve  brutalnijih napada na pripadnike policije Republike Srpske prilikom izvršenja njihovih redovnih poslova i zadataka, koji rezultiraju teškim povređivanjem naših kolega ali na žalost, nerijetko i najtragičnijim mogućim ishodom, smrću.

Statistički pokazatelji za 2018. godinu potvrđuju sumornu istinu da je 2018. godina bila godina sa, do sada, najvećim brojem povređenih policijskih službenika i da su u 2018. godine evidentirana 53 napada na policijske službenike, 18 više u odnosu na 2017.godinu, u kojima je jedan policijski službenik teže i 50 lakše povrijeđeno.

Na žalost, 2019. godina je pored određenog broja povrijeđenih policijskih službenika  počela i sa smrću našeg kolege koji je pri tome štitio zdravlje i život druge osobe.

Navedeni podaci pokazuju da se u društvu stvara opasna atmosfera linča i da je krajnji  momenat da sve strukture društva, od institucija do predstavnika civilnog društva zauzmu stav i  pošalju  jasnu poruku da ne želimo da gradimo i živimo u društvu u kojem je napad na policijske službenike, koji pri tome samo izvršavaju svoje profesionalne obaveze i zadatke, prihvatljiv pa čak i poželjan.

Na isti način kako je zakonom regulisano da je policija Republike Srpske nadležna za zaštitu  od ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka, ugrožavanja bezbjednosti Republike Srpske i zaštite  života i lične  bezbjednosti građana na isti način  i zaštita policijskih službenika mora biti podignuta na najviši mogući nivo, u skladu sa najboljim evropskim i svjetskim zakonodavstvima.

Pitanje bezbijednosti je pitanje od najvećeg mogućeg interesa svih nas koji živimo na ovim prostorima i svako od nas treba da da svoj lični doprinos te pozivamo građane Republike Srpske da zajedno sa policijom Republike Srpske, grade društvo  u kojem ćemo se svi osjećati slobodno i bezbijedno.

Saopštenje Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske (.pdf)