Radnici “ Žitoprometa “ iz Bijeljine u veoma teškoj situaciji

Radnici " Žitoprometa " iz Bijeljine u veoma teškoj situaciji
Radnici " Žitoprometa " iz Bijeljine u veoma teškoj situaciji

Republički odbor Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske, na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci, izrazio je zabrinutost za sudbinu  dvije stotine radnika  preduzeća ,,Žitopromet,, a.d. Bijeljina, koji se zbog dugova poslodavca od 4,5 miliona KM nalaze na čekanju.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik granskog sindikata Aleksandar Tomić, zaključeno je  da su mnogi problemi sa kojima se susreću radnici u ovim djelatnostima, rezultat nepostojanja socijalnog dijaloga , jer sindikat kao ozbiljan i reprezentativan socijalni partner, nema pouzdanog partnera za pregovore u poslodavačkim strukturama.

Ovakvo stanje, upozoreno je na sjednici, kada Republika Srpska nema potpisan Opšti kolektivni ugovor već tri godine, a samim tim nema ni  granskih kolektivnih ugovora, kada su radnici u nekim preduzećima  bukvalno prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, povećaće odliv kvalifikovane radne snage, pa će u mnogim kompanijama ostati da rade stari ili pak nedovoljno edukovani radnici.

Od Vlade Republike Srpske traže da pomogne radnicima ,,Fabrike duvana,, Banjaluka, koji  su ostali bez posla, a koji su  uzeli takozvanu stimulativnu otpremninu, da preko Zavoda za zapošljavanje ostvare pravo na uplatu doprinosa za penziono i zdravsteno osiguranje, kao i na mjesečnu novčanu naknadu u skladu sa zakonom.

Imajući u vidu navedene probleme zaposlenih u ovim djelatnostima, Republički odbor insistira na potpisivanju pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavca na nivou preduzeća.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!