Радници “ Житопромета “ из Бијељине у веома тешкој ситуацији

Радници " Житопромета " из Бијељине у веома тешкој ситуацији

Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, на данашњој сједници одржаној у Бањалуци, изразио је забринутост за судбину  двије стотине радника  предузећа ,,Житопромет,, а.д. Бијељина, који се због дугова послодавца од 4,5 милиона КМ налазе на чекању.

На сједници којом је предсједавао предсједник гранског синдиката Александар Томић, закључено је  да су многи проблеми са којима се сусрећу радници у овим дјелатностима, резултат непостојања социјалног дијалога , јер синдикат као озбиљан и репрезентативан социјални партнер, нема поузданог партнера за преговоре у послодавачким структурама.

Овакво стање, упозорено је на сједници, када Република Српска нема потписан Општи колективни уговор већ три године, а самим тим нема ни  гранских колективних уговора, када су радници у неким предузећима  буквално препуштени на милост и немилост послодаваца, повећаће одлив квалификоване радне снаге, па ће у многим компанијама остати да раде стари или пак недовољно едуковани радници.

Од Владе Републике Српске траже да помогне радницима ,,Фабрике дувана,, Бањалука, који  су остали без посла, а који су  узели такозвану стимулативну отпремнину, да преко Завода за запошљавање остваре право на уплату доприноса за пензионо и здравстено осигурање, као и на мјесечну новчану накнаду у складу са законом.

Имајући у виду наведене проблеме запослених у овим дјелатностима, Републички одбор инсистира на потписивању појединачних колективних уговора код послодавца на нивоу предузећа.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]