Radnici iz RS odoše trbuhom za kruhom: Idu i najbolje plaćeni, nedostaje kvalifikovanih radnika

Radnici iz RS odoše trbuhom za kruhom: Idu i najbolje plaćeni, nedostaje kvalifikovanih radnika
Radnici iz RS odoše trbuhom za kruhom: Idu i najbolje plaćeni, nedostaje kvalifikovanih radnika

U Republici Srpskoj i dalje negativan trend odlaska radne snage u zemlje Evropske unije. U svim granama privrede sve veći problem nedostatak radnika.

Za poslednjih devet godina BiH je ostala bez 219.969 građana. Toliko je njih, prema podacima Eurostata, dobilo dozvolu za boravak u EU. Samo u 2018. godini 53.520 državljana BiH je prvi put dobilo boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja članica EU. Najveći broj boravišnih dozvola državljanima BiH izdala je Nemačka – 16.523, potom Slovenija 15.714, dok je na trećem mestu Hrvatska, koja je izdala 12.996 tih dozvola.

Kada se govori o odlasku građana iz RS, i ove godine se nastavio negativan trend odlazaka u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Prema podacima sagovornika „Novosti“, Srpsku već duže vreme na godišnjem nivou napusti po nekoliko hiljada radnika.

Zbog masovnog odlaska radne snage trpe sve grane privrede. U RS, tako, na svakom koraku fale električari, inženjeri, ekonomisti, vozači, programeri, trgovci, konobari, ukratko svi profili radnika. Iako su u RS povećane plate i penzije, na terenu poslodavci muku muče sa radnom snagom, jer sve više ljudi odlazi u Evropu da radi. Ono što je zanimljivo, kažu naši sagovornici, da iz RS sada odlaze i oni koji su imali dobro plaćene poslove i čije su plate bile oko 2.000 KM.

U Privrednoj komori RS (PK RS) kažu da trenutno u svim granama privrede postoji problem sa odlaskom radne snage.

– Odlaze i najbolje plaćeni radnici, ne samo oni sa nižim zaradama. To se odražava na konkurentnost domaćih firmi – ističe Vladimir Blagojević, portparol PK RS.

On kaže da je jedno od rešenja za zadržavanje radnika u Srpskoj rasterećenje privrede kroz smanjenje poreza i doprinosa.

– Ukoliko bi se doprinosi i porezi vratili na nekadašnjih 52 odsto u odnosu na sadašnjih 60, to bi bio prvi korak u zadržavanju radnika jer bi se mogle povećati plate – ističe Blagojević.

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da će zbog nedostatka radne snage rasti plate u RS, ali da to nije konačno rešenje.

– Poslodavci će morati i kroz ulaganja u tehnološki razvoj nadoknaditi nedostatak radnika, a pri tome i da povećaju plate – ističe Trivić.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da je odlazak kvalifikovane radne snage kulminirao.

– Kada smo pre nekoliko godina upozoravali naše institucije da ćemo ostati bez radnika, tada su nam se podsmevali i poručivali da ako neko neće da radi za 300 KM ima ko hoće za 200 – kaže Mišićeva.

Ona kaže da se, nažalost, nije išlo u susret problemu, već se reaguje sada kad je kriza sa radnom snagom nastupila.

– Problemi sa nedostatkom radne snage reflektovaće se i na prihodovnu stranu budžeta i na socijalne fondove – smatra Mišićeva.

Sa Vladom RS, dodaje Mišićeva, napravljen je trogodišnji plan da plate u Srpskoj svake godine rastu kako bi se zadržali naši građani i očekuje se da to koliko-toliko amortizuje odlazak radnika.

– U anketama sa ljudima koji odlaze, ili žele da odu, na prvom mestu je visina plate i mogućnost da žive pristojno – ističe Ranka Mišić.

VREDNOVANJE RADA

RANKA Mišić kaže da masovni odliv radne snage može da zaustavi jedino uvođenje reda u poslovnu zonu, a to znači prestanak rada na crno i da se konačno vrednuje i plaća rad.

– Radnik želi platu od koje može da živi normalno i da planira svoj život, ali i da napreduje – ističe Mišićeva.

Ona dodaje da će ova godina biti veoma teška za Srpsku, jer je stupila na snagu fleksibilnija politika EU za prijem radnika, što će se negativno odraziti i na RS.

Izvor: Novosti