Pregovori o povećanju plata u Srpskoj počinju iduće sedmice – Zahtjev Saveza sindikata RS da najniža plata iznosi 600 KM

Pregovori o povećanju plata u Srpskoj počinju iduće sedmice - Zahtjev Saveza sindikata RS da najniža plata iznosi 600 KM
Pregovori o povećanju plata u Srpskoj počinju iduće sedmice - Zahtjev Saveza sindikata RS da najniža plata iznosi 600 KM

U Savezu sindikata Republike Srpske je povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održana posebna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS, kojoj su prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, kao i Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS i Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske. Tema današnje sjednice bila je povećanje plata u Republici Srpskoj, a dogovoreno je da pregovori predsjednika granskih sindikata i resornih ministara počnu već iduće sedmice. Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS poručila je novinarima nakon sjednice da Republika Srpska mora učiniti sve i dati svoj maksimum da se stvore bolji uslovi za rad, da ljudi ne odlaze iz RS, da ostanu i da ovdje zajedno gradimo našu ekonomiju.

 „Da bi se to desilo, moraju se povećati plate i o tome smo razgovarali i danas i prethodnih mjeseci. Povećanje plata mora se desiti u dva smjera, odnosno dvije kategorije – plata radnika koji su iznijeli na svojim leđima teret Kovida i nose i danas, svi radnici u RS. Ekonomija ne može bez radnika i to moraju poslodavci znati. Dakle, povećanje plata koje je najavljeno i koje je već izvjesno, pregovori počinju već iduće sedmice i do kraja maja se ti pregovori moraju završiti i mora doći do povećanja plata. Koliko i kako, o tome će razgovarati resorni ministri i predsjednici granskih sindikata. U drugom smjeru se mora povećati najniža plata, koja će automatski pogurati i povećanje svih drugih plata u realnom sektoru. 520 KM je najniža plata danas u Republici Srpskoj“ – rekla je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske kaže da su zahtjevi sindikata realni. Podsjetila je da je uvijek, i dok je obavljala funkciju predsjednika Vlade RS, sa Savezom sindikata RS imala korektan odnos, pa i onda kada se strane nisu slagale. Vlada Republike Srpske najavila je povećanje plata za odrđene oblasti u javnom sektoru, ali se, kako kaže, mora  voditi računa o tome da plate rastu i u privatnom sektoru.

„Zadovoljstvo mi je što smo danas mogli da pričamo i o onim stvarima koje jesu ciljne stvari koje je postavio Savez sindikata, osim ovog najavljenog povećanja, a to je da se  otklone određene nepravde i da se vodi računa o onima koji imaju najniže plate, da se na svaki mogući način, evo i sindikat stavi u službu i da se vidi zajedno sa Vladom RS na koji način da se premosti jedan takav problem. Vlada je ta koja pregovara, ali odgovorno kažem da sve što mogu s pozicije Predsjednika RS  i neko ko je s ovim ljudima toliko toga rješavao u prošlosti, da sam na raspolaganju za sve i mislim da će tako i biti. Važno je bez obzira na različitosti da svi funkcionišemo kao jedan važan i velik tim, a zahvaljujući jakom socijalnom dijalogu mi smo i u vremenima koja su iza nas nalazili načina da prebrodimo probleme i donosimo zakone, pa i Zakon o radu koji će se morati ponovo inovirati“ – kaže predsjednica Republike Srpske.

Ranka Mišić je poslala poruku svim radnicima koji nisu sindikalno organizovani, da u tom slučaju sindikat ne može ući u njihove firme, da nema mandat i nema zakonski mogućnost da im  pomogne. Zato je važno da se svi sindikalno organizuju, kako bi zaštitili svoja radnička prava.

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske osudilo je izjavu predstavnika Unije udruženja poslodavaca RS koji je na pitanje „Šta će podizanjem stope neoporezivog dijela plate dobiti radnik koji ima 500 KM platu“, odgovorio da ti radnici neće dobiti ništa. Savez sindikata RS nije protiv bogatih poslodavaca, ali jeste protiv onih koji svoje radnike plaćaju ispod 500 KM.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!