Преговори о повећању плата у Српској почињу идуће седмице – Захтјев Савеза синдиката РС да најнижа плата износи 600 КМ

Преговори о повећању плата у Српској почињу идуће седмице - Захтјев Савеза синдиката РС да најнижа плата износи 600 КМ
Преговори о повећању плата у Српској почињу идуће седмице - Захтјев Савеза синдиката РС да најнижа плата износи 600 КМ

У Савезу синдиката Републике Српске je поводом 1. маја, Међународног празника рада, одржана посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС, којој су присуствовали Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, као и Антон Касиповић, потпредсједник Владе РС и Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске. Тема данашње сједнице била је повећање плата у Републици Српској, а договорено је да преговори предсједника гранских синдиката и ресорних министара почну већ идуће седмице. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС поручила је новинарима након сједнице да Република Српска мора учинити све и дати свој максимум да се створе бољи услови за рад, да људи не одлазе из РС, да остану и да овдје заједно градимо нашу економију.

 „Да би се то десило, морају се повећати плате и о томе смо разговарали и данас и претходних мјесеци. Повећање плата мора се десити у два смјера, односно двије категорије – плата радника који су изнијели на својим леђима терет Ковида и носе и данас, сви радници у РС. Економија не може без радника и то морају послодавци знати. Дакле, повећање плата које је најављено и које је већ извјесно, преговори почињу већ идуће седмице и до краја маја се ти преговори морају завршити и мора доћи до повећања плата. Колико и како, о томе ће разговарати ресорни министри и предсједници гранских синдиката. У другом смјеру се мора повећати најнижа плата, која ће аутоматски погурати и повећање свих других плата у реалном сектору. 520 КМ је најнижа плата данас у Републици Српској“ – рекла је предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске каже да су захтјеви синдиката реални. Подсјетила је да је увијек, и док је обављала функцију предсједника Владе РС, са Савезом синдиката РС имала коректан однос, па и онда када се стране нису слагале. Влада Републике Српске најавила је повећање плата за одрђене области у јавном сектору, али се, како каже, мора  водити рачуна о томе да плате расту и у приватном сектору.

„Задовољство ми је што смо данас могли да причамо и о оним стварима које јесу циљне ствари које је поставио Савез синдиката, осим овог најављеног повећања, а то је да се  отклоне одређене неправде и да се води рачуна о онима који имају најниже плате, да се на сваки могући начин, ево и синдикат стави у службу и да се види заједно са Владом РС на који начин да се премости један такав проблем. Влада је та која преговара, али одговорно кажем да све што могу с позиције Предсједника РС  и неко ко је с овим људима толико тога рјешавао у прошлости, да сам на располагању за све и мислим да ће тако и бити. Важно је без обзира на различитости да сви функционишемо као један важан и велик тим, а захваљујући јаком социјалном дијалогу ми смо и у временима која су иза нас налазили начина да пребродимо проблеме и доносимо законе, па и Закон о раду који ће се морати поново иновирати“ – каже предсједница Републике Српске.

Ранка Мишић је послала поруку свим радницима који нису синдикално организовани, да у том случају синдикат не може ући у њихове фирме, да нема мандат и нема законски могућност да им  помогне. Зато је важно да се сви синдикално организују, како би заштитили своја радничка права.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске осудило је изјаву представника Уније удружења послодаваца РС који је на питање „Шта ће подизањем стопе неопорезивог дијела плате добити радник који има 500 КМ плату“, одговорио да ти радници неће добити ништа. Савез синдиката РС није против богатих послодаваца, али јесте против оних који своје раднике плаћају испод 500 КМ.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!