Предстваљена Иницијатива Савеза синдиката РС за измјене сета закона у циљу заштите жена – радница, мајки и будућих мајки

Савез синдиката Републике Српске представио је данас новинарима у Бањалуци званичну Иницијативу за измјене сета закона из области рада и здравства у циљу заштите жена – радница, мајки и будућих мајки. Иницијатива је јуче упућена и на адресу Жељки Цвијановић, предсједници РС, а чију подршку очекују у Савезу синдиката РС, Унији удружења послодаваца  и Влади РС.

Наиме, у посљедњих годину дана рађена су истраживања када су у питању проблеми са којима се суочавају жене, раднице, са амбицијом да се ти проблеми ријеше. Активна политика Жељке Цвијановић, предсјендице РС кроз пројекат јачања пронаталитетне политике у РС, био је аргумент више за званичну Иницијативу Савеза синдиката РС за измјене сета закона из области рада и здравства у циљу заштите жена – радница, мајки и будућих мајки.

„Одлука жене да роди дијете је велика и храбра одлука, која нема праву званичну подршку. Овај проблем требамо смјестити и у реални контекст у коме се налази РС, а то је да је прије свега однос пензионера и радника скоро исти, све је мање уписаних првачића, што значи да је мање и средњошколаца и студената, стопа смањења становништва је видљива, постајемо стара нација, а број радника се смањује. Стопа природног прираштаја је негативна, више умре него што се роди. Кључни проблем је и одлазак малдих људи, односно цијеле породице, због лоших услова рада и ниских плата. Зато сматрамо да женама радницама треба помоћи и онима које планирају трудноћу и онима које су трудне“, рекла је Ранка Мишић.

Током истраживања откривена су четири кључна проблема. Први проблем је питање боловања жене која је трудна и мора чувати трудноћу, а која током боловања има има умањену плату за 30%. Захтјев Савеза синдиката РС је да током боловања добија пуни износ плате. Други проблем је питање жена које раде на одређено вријеме, а ако мора задњи мјесец уговора на одређено вријеме отићи на породиљско, она ће добити само 405 КМ као и друге жене које нису радиле. Захтјев Савеза синдиката је да жена наредних 12 мјесеци када оде на породиљско, има пуни износ палте као да је радила код тог послодавца. Трећи проблем су мајке које због његе дјетета морају на боловање и такође имају умањену плату за 30%, па је захтјев да до дјететове навршене 7. године добију пуну плату, без умањења. Четврти проблем настао је почетком ове године,  у фирмама и установама које су повећале плате. Све жене које су отишле на породиљско од јануара ове или децембра 2019. године, а раде у на примјер јавном сектору имаће накнаду током породиљског просјек 12 плата. То значи да породиља губи висину једне плате током породиљског одсуства, јер неће добити увећану плату.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС рекао је новинарима у Бањалуци да је неопходно измјенити сет закона, то су изјене и допуне Закона о раду, Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању, како би Иницијатива била уважена.

„Ми у склопу Савеза синдиката имамо бесплатну правну помоћ за наше чланове, а изузетак су труднице и будуће мајке, које уколико имају неких проблема увијек могу да се обрате на нашу адресу“, рекао је Горан Станковић.

Рекао је и да се раднице, које морају чувати трудноћу, или оне које имају уговор на одређено а морају на породиљско, свакодневно обраћају Савезу синдиката Републике Српске. Чињеница је и да доста мајки не иде на боловање због његе дјетета, јер им плата буде умањена, а доста је радница из полиције, образовања, правосуђа које су се јавиле у Савез синдиката јер им ново увећање плата није урачунато. Напоменуо је да ова Иницијатива брзо може угледати свејтло дана, само ако постоји озбиљна воља да се помогне трудницама.

Новац за ове намјене неопходно је обезбиједити из Фонда здравственог осигурања РС, Фонда дјечије заштите РС и буџета РС, ако заиста постоји озбиљно опредјељење да се подмлађује  РС да нас буде више и да социјални фондови и буџет буду пунији, поручено је са данашње коференције за новинаре.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!