Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić u radnoj posjeti Domu zdravlja u Prijedoru

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić u radnoj posjeti Domu zdravlja u Prijedoru
Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić u radnoj posjeti Domu zdravlja u Prijedoru

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić boravio je danas u radnoj posjeti Domu zdravlja u Prijedoru i razgovarao sa direktoricom ove zdravstvene ustanove Slavicom Popović.

Nakon sastanka on je izjavio da ga politika u zdravstvu ne zanima, već redovne plate, solidni koeficijenti i poštovanje kolektivnog ugovora, kao i da se sindikat nikad nije miješao u kadrovsku politiku, ali da ne želi gledati da se smjenjuje neko ko pozitivno posluje.

„Bojim se da će nekom smjenom kola potpuno krenuti nizbrdo, kao što se već dešavalo u pojedinim ustanovama u Republici Srpskoj, gdje su smjenjivani sposobni direktori a postavljani oni koji nisu adekvatni za ta radna mjesta, i onda dolazimo u problem, ne samo sindikat, nego i svi zaposleni u tim zdravstvenim ustanovama.“ , rekao je Granulić

Prijedorski Dom zdravlja je istakao kao primjer uspješnog poslovanja, i da je prijatno iznenađen informacijom da svi zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju maksimalne koeficijente po zakonu o platama i kolektivnom ugovoru.

„Ovdje se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor, znači isplaćuje se sve što je njime predviđeno. Postoji manji problem oko isplate jubilarne nagrade, ali i to će biti rješeno u narednom periodu. Ustanova posluje veoma pozitivno i nema dugovanja ni za doprinose, kao što je slučaj u nekim drugim zdravstvenim ustanovama.“

On je ponovo skrenuo pažnju na teško stanje u zdravstvu i veoma niske plate, te da očekuje da Vlada Republike Srpske pod hitno, u narednih nekoliko dana, tj. do kraja mjeseca, nađe rješenje za povećanje najniže cijene rada, koja trenutno iznosi 135KM, u suprotnom, nije isključena ni mogućnost štrajka.

Iza uspjeha stoji timski rad , ustanova posluje uspješno i izmiruje sve svoje obaveze prema zaposlenim, rekla je Slavica Popović direktor Doma zdravlja u Prijedoru.

„Isplaćujemo plate po maksimalnim koeficijentima mjesec za mjesec, nemamo nijedne marke dugovanja za poreze i doprinose, i poštujemo sve odredbe kolektivnog ugovora. Mi smo jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja je pokazala da se na osnovu sredstava ugovorenih sa Fondom, i racionalnim poslovanjem, jednom strogom finansijskom disciplinom, može postići uspjeh u radu.“


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!