Povećati najnižu platu i plate u svim sektorima i zaustaviti odlazak radnika

Savez sindikata Republike Srpske će od Vlade Republike Srpske zatražiti održavanje tematske sjednice na temu "Plate u Republici Srpskoj", a na predstojećoj sjednici Ekonomsko - socijalnog savjeta koja će biti održana 31.07. biće iznesen zahtjev za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj na 550KM.

Povećati najnižu platu i plate u svim sektorima i zaustaviti odlazak radnika
Povećati najnižu platu i plate u svim sektorima i zaustaviti odlazak radnika

Savez sindikata Republike Srpske će od Vlade Republike Srpske zatražiti održavanje tematske sjednice na temu „Plate u Republici Srpskoj“, a na predstojećoj sjednici Ekonomsko – socijalnog savjeta koja će biti održana 31.07. biće iznesen zahtjev za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj na 550KM.

Centralna tema današnje sjednice predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske je sadržana u naslovu dokumenta koji je u izradi i koji će javnosti  i socijalnim partnerima biti dostupan krajem avgusta „ 2019. – godina značajnog rasta plata ili godina značajnog odlaska radne snage.“

„Glavna tema današnje sjednice je bilo povaćanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj. Činjenica je da već jednu deceniju plate u Republici Srpskoj stagniraju uz samo sporadična i minimalna uvećanja, a da pritom imamo konstantan porast troškova života. Pritom je stanje različito u javnom i realnom sektoru. Prosječna plata u realnom sektoru jedva prelazi nekih 620 KM, a oko 120 hiljada radnika radi za platu koja je daleko ispod prosječne.“ , izjavila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ona je iznjela niz pokazatelja koji ukazuju da mjere vlade kojima značajne sume novca ostaju u rukama poslodavaca u realnom sektoru ne dovode do porasta plata u ovoj oblasti.

„Mi imamo dva socijalna partnera, Vladu Republike Srpske i Uniju udruženja poslodavaca RS. Moramo priznati da Unija udruženja poslodavaca RS jeste sve samo ne socijalni partner, i radi sve da se ne dođe do kolektivnih ugovora i povećanja plata. S druge strane, prošlo je već 6 mjeseci otkako je na snazi program ekonomskih reformi i moguće je sagledati rezultate određenih mjera koje su provedene ili su u procesu provođenja, te procjeniti da li one realno dovode do boljeg i kvalitetnijeg života svih zaposlenih u Republici Srpskoj, te do povećanja plata.
Zbog toga će Savez sindikata Republike Srpske zatražiti od Vlade Republike Srpske održavanje tematske sjednice sa temom „Plate u Republici Srpskoj“ , sa jednim ciljem, da se dođe do značajnijeg povećanja i najniže plate i plata u svim sektorima te da se zaustavi odlazak radne snage.
Takođe, mi ćemo već 31.07. na sjednici Ekonomsko –  socijalnog  savjeta zatražiti povećanje najniže plate na 550KM, a da krajem decembra ona bude ponovno povećana na 600KM. Za sve ovo postoji ekonomska opravdanost i ekonomski osnovi.“, rekla je predsjednica Mišić novinarima nakon sjednice predsjedništva SSRS.

Ona je takođe najavila da će granski sindikati u realnom sektoru pokrenuti aktivnosti, tj. pozvati udruženja poslodavaca po granama na potpisivanje pojedinačnih kolektivnih ugovora, jer je očigledno da pojedinci u  rukovodstvu Unije udruženja poslodavaca namjerno opstruišu potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Snimak konferencije za novinare pogledajte na fejsbuk stranici Saveza sindikata Republike Srpske


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava