Potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti unutrašnjih poslova Republike Srpske (Foto RTRS)

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić i Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisali su danas u Banjaluci posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će očuvati i unaprijediti prava svih pripadnika MUP-a.

Ministar je istakao izuzetno dobru saradnju ovog ministarstva i Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske te da je ovaj dokument, kao i izmjene zakona koje obezbjeđuju povoljnije uslove penzionisanja za radnike zaposlene u ovoj oblasti koje su danas usvojene na sjednici Vlade Republike Srpske, proizvod te saradnje i razumjevanja.

„Ubuduće će kao osnov za penziju biti obračunavan najpovoljniji petogodišnji prosjek što će policajcima omogućiti bolju penziju“, rekao je ministar Lukač.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić je rekla da su novim kolektivnim ugovorom dodatno precizirana pitanja neplaćenog odsustva pripadnika MUP-a, te da je bolje uređen sistem njihove zdravstvene zaštite, kao i pitanje prevoza. Takođe je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jer će to omogućiti znatno povećanje penzija policajaca, te da je to plod zajedničkog rada sindikata i ministarstva.

„Posebni kolektivni ugovor koji smo potpisali u avgustu 2016. godine i koji smo u cjelosti primjenjivali u protekle tri godine bio je najbolji pokazatelj da bi određena pitanja trebalo preciznije definisati. Novim posebnim kolektivnim ugovorom dodatno smo precizirali pitanje neplaćenog odsustva za pripadnike MUP-a Republike Srpske, zatim pitanje opšte zaštite radnika prvenstveno kroz bolje uređen sistem zdravstvene zaštite. Ono što je nama veoma bitno jeste da smo se usaglasili da ćemo nastaviti sa pregovorima. jer smo prepoznali određen broj pitanja koja zaslužuju dodatnu pažnju i energiju da bi bila riješena uz korist naših članova.“ istakla je Anica Jondić.

Prilog RTRS

Prilog BN TV

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!