Потписан посебни колективни уговор за запослене у области унутрашњих послова Републике Српске

Потписан посебни колективни уговор за запослене у области унутрашњих послова Републике Српске (Фото РТРС)
Потписан посебни колективни уговор за запослене у области унутрашњих послова Републике Српске (Фото РТРС)

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске Аница Јондић и Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потписали су данас у Бањалуци посебни колективни уговор за запослене у области унутрашњих послова Републике Српске који ће очувати и унаприједити права свих припадника МУП-а.

Министар је истакао изузетно добру сарадњу овог министарства и Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске те да је овај документ, као и измјене закона које обезбјеђују повољније услове пензионисања за раднике запослене у овој области које су данас усвојене на сједници Владе Републике Српске, производ те сарадње и разумјевања.

„Убудуће ће као основ за пензију бити обрачунаван најповољнији петогодишњи просјек што ће полицајцима омогућити бољу пензију“, рекао је министар Лукач.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске Аница Јондић је рекла да су новим колективним уговором додатно прецизирана питања неплаћеног одсуства припадника МУП-а, те да је боље уређен систем њихове здравствене заштите, као и питање превоза. Такође је изразила задовољство због тога што је Влада усвојила Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима јер ће то омогућити знатно повећање пензија полицајаца, те да је то плод заједничког рада синдиката и министарства.

„Посебни колективни уговор који смо потписали у августу 2016. године и који смо у цјелости примјењивали у протекле три године био је најбољи показатељ да би одређена питања требало прецизније дефинисати. Новим посебним колективним уговором додатно смо прецизирали питање неплаћеног одсуства за припаднике МУП-а Републике Српске, затим питање опште заштите радника првенствено кроз боље уређен систем здравствене заштите. Оно што је нама веома битно јесте да смо се усагласили да ћемо наставити са преговорима. јер смо препознали одређен број питања која заслужују додатну пажњу и енергију да би била ријешена уз корист наших чланова.“ истакла је Аница Јондић.

Прилог РТРС

Прилог БН ТВ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!