Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti pravosuđa

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti pravosuđa ( Foto RTRS )
Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti pravosuđa ( Foto RTRS )

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović potpisali su danas u Banjaluci Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama pravosuđa Srpske.

Posebnim kolektivnim ugovorom za oblast pravosuđa uređuju se prava, obaveze i odgovornosti koji proističu iz rada i po osnovu rada radnika zaposlenih u sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, kazneno-popravnim ustanovama, Sudskoj policiji te Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Potpisivanje ovog ugovora rezultat je višemjesečnih pregovora resornog ministarstva i granskog sindikata i njime se definišu veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonom a koja se odnose na zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Sa ciljem dodatne zaštite zdravlja zaposlenih, u ugovoru je dodat novi član 33. prema kojem je propisana obaveza poslodavca da, prilikom predlaganja budžeta, vodi računa o potrebi obezbjeđenja sredstava za redovni godišnji sistematski pregled zaposlenih.

Navedeni ugovor sačinjen je u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Odlukom Vlade o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, i u njemu su prava zaposlenih u pravosuđu definisana na istom nivou kao što će biti i u potpisanim posebnim kolektivnim ugovorima u drugim oblastima, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!