Потписан Посебни колективни уговор за запослене у области правосуђа

Потписан Посебни колективни уговор за запослене у области правосуђа ( Фото РТРС )
Потписан Посебни колективни уговор за запослене у области правосуђа ( Фото РТРС )

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић и министар правде Републике Српске Антон Касиповић потписали су данас у Бањалуци Посебни колективни уговор за запослене у институцијама правосуђа Српске.

Посебним колективним уговором за област правосуђа уређују се права, обавезе и одговорности који проистичу из рада и по основу рада радника запослених у судовима, тужилаштвима, Правобранилаштву, казнено-поправним установама, Судској полицији те Центру за едукацију судија и тужилаца у Републици Српској.

Потписивање овог уговора резултат је вишемјесечних преговора ресорног министарства и гранског синдиката и њиме се дефинишу већа права и повољнији услови рада од права и услова који су утврђени законом а која се односе на запослене у институцијама правосуђа Републике Српске.

Са циљем додатне заштите здравља запослених, у уговору је додат нови члан 33. према којем је прописана обавеза послодавца да, приликом предлагања буџета, води рачуна о потреби обезбјеђења средстава за редовни годишњи систематски преглед запослених.

Наведени уговор сачињен је у складу с позитивним законским прописима и Одлуком Владе о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику, и у њему су права запослених у правосуђу дефинисана на истом нивоу као што ће бити и у потписаним посебним колективним уговорима у другим областима, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!