План опоравка ЕУ добре вијести за 60 милиона људи у ризику од незапослености

План опоравка ЕУ добре вијести за 60 милиона људи у ризику од незапослености
План опоравка ЕУ добре вијести за 60 милиона људи у ризику од незапослености

Европска конфедерација синдиката (ЕКС) је поздравила План опоравка Европске комисије којим би се ублажиле економске и социјалне посљедице пандемије и заштитила радна мјеста.

„То је добра вијест за 60 милиона људи широм Европске уније који зависе од брзих инвестиција којим би се сачувала радна мјеста или избјегла дугорочна незапосленост“-рекао је Лука Винсентини, генерални секретар ЕКС-а.

ЕКС поздравља одлуку да се План опоравка финансира кроз европске обезнице које ће директно гарантовати ЕУ како би се на тај начин избјегао додатни дуг за државе чланице.

Инсистирање „штедљиве четворке“ или боље рећи „злобне петице“ којом би се смањили фондовии увела контрола Савјета над националним плановима опоравка што би опет  могло да доведе до старомодних структурних реформи, спојило се са њиховим себичним интересом да се повећа поврат пореза и сачувају порески рајеви, а да се притом одустане од поштовања владавине права.

„Будно ћемо мотрити све како бисмо били сигурни да се процес одобравања националних планова реформу тзв.“хитна кочница“ не користе како би се даље наметале мјере штедње и резови у зарадама, чиме би се ишло на руку анти-европских популиста“.

„Реформу руковођења ЕУ и одлуке треба хитно спровест  како шачица антиевропских влада не би уништила европски пројекат, што Конференцију о будућности Европе чини још значајнијом.“-рекао је генерални секретар ЕКС-а.

Извор: https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-recovery-plan-good-news-60-million-risk-unemployment


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!