Obilježen Svjetski dan učitelja-prosvjetnih radnika, uz slogan „Uvijek prisutni“

Obilježen Svjetski dan učitelja-prosvjetnih radnika, uz slogan „Uvijek prisutni“
Obilježen Svjetski dan učitelja-prosvjetnih radnika, uz slogan „Uvijek prisutni“

U Domu sindikata u Banjaluci danas je obilježen 5. oktobar – Svjetski dan učitelja/prosvjetnih radnika. U svijetu se 5. oktobar obilježava pod sloganom „Uvijek prisutni“. U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske na Svjetski dan učitelja/prosvjetnih radnika održan je niz radnih sastanaka. Nakon sjednice Republičkog odbora, predstavnici ovog sindikata razgovarali su sa predstavnicima resornih ministarstava, nakog čega je održana i Svečana akademija. Akademiji je prisustvovao Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Jasmina Boloban, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS rekao je novinarima u Banjaluci da ovaj sindikat nastoji svakog dana da ukaže na značaj prosvjetnih radnika, njihov položaj u društvu i materijalni status, a ne samo 5. oktobra.

„Vjerujem da ćemo u narednom periodu kroz razgovore i pregovore doći do najboljeg rješenja za što bolji materijalni položaj naših radnika. Plate su male. Tražimo veće plate, poboljšanje materijalnog statusa, ujednačavanje platnih koeficijenata i da se posebno iskažu topli obrok i regres. Rezulat našeg rada može se vidjeti kod mladih ljudi koji uspješno obavljaju svoje poslove ne samo u Srpskoj već i u svijetu“, kaže Dragan Gnjatić.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kaže da su u ovom  ministarstvu, kada je u pitanju sektor visokog obrazovanja, uvijek spremni na razgovore i da  čine sve što je moguće da se status i položaj prosvjetnih radnika poboljša.

„Dosadašnja saradnja ministarstva i granskog sindikata je bila korektna, u protekle tri godine je uvijek bio uključen granski sindikat kada god je bilo potrebe za tim. Posao Vlade RS i našeg ministarstva je da pregovaramo i da u okviru mogućeg iznađemo sredstva i vjerujem da nema razloga da tako ne bude i sada. Čestitam još jednom svim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj njihov dan i želim da im poručim da u Vladi RS imaju stalnog saveznika i partnera. Naša zajednička aktivnost je i da iznađemo optimalne modele za odvijanje nastavnog procesa u budućem vremenu s obzirom na situaciju sa pandemijom virusa korona, u interesu učenika i studenata“, rekao je ministar Rajčević.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjetili su novinare da je u obrazovnom sistemu u Srpskoj zaposleno 17.700 radnika, od toga  1.200 vaspitača, 12.000 radnika u osnovnim školama, a 4.500 zaposleno je u srednjim školama.

Tvrde da i u ovom ministarstvu  kontinuirano rade na usavršavanju prosvjetnik radnika i da se prošle godine kroz razgovor sa sindikatom uspjelo izdejstvovati određeno povećanje plata.

UNESKO je 1994. godine 5. oktobar proglasio Svjetskim danom učitelja – prosvjetnih radnika, u spomen na isti datum iz 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.


Emisija „Kafa u 5“ ELTA TV, gost Božica Gligorić, član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

BN TV, gost Biljana Lubarda, član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!