Delegacija Saveza sindikata RS o novom sistemu plata razgovarala sa direktorom Poreske uprave RS

Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske, predvođena predsjednicom Rankom Mišić, upoznala je danas direktora Poreske uprave Republike Srpske Gorana Maričića o dokumentu Saveza sindikata RS koji se odnosi na novi sistem plata u Srpskoj. Na sastanku, koji je održan u Poreskoj upravi RS, bilo je riječi o značaju uređenja sistema plata, jer je trenutno stanje u realnom sektoru, kada su u pitanju plate, neodrživo. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je istakla da je neophodno da se uredi pitanje sistema plata u realnom sektoru, što je preduslov da se zaustavi odliv kvalifikovane radne snage iz Republike Srpske, ali i efikasan način za uspješnu borbu protiv sive ekonomije.

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić istakao je da je novi sistem plata, na kojem Savez sindikata RS već dugo radi, provodiv sa tehničkog aspekta i kontrole i da je dobar korak koji će uticati na suzbijanje sive ekonomije. Sagovornici su istakli da će, ukoliko se usvoji novi sistem plata u Srpskoj, kontrole poreskih inspektora biti efikasnije, što znači da bi olakšale rad inspektorima, a rezultati bi bili bolji.

Podsjećamo, uređenje sistema plata radnika u realnom sektoru dovelo bi do potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora, posebnih kolektivnih ugovora u privredi i smanjilo bi isplatu plata u kovertama. Novi sistem plata u Srpskoj dio je ekspozea predsjednika Vlade Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i dio je programa rada Vlade i Narodne skupštine RS.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!