Декларација ЕКС о епидемији: Смиреност и поштовање здравствених савјета

Декларација ЕКС о епидемији: Смиреност и поштовање здравствених савјета
Декларација ЕКС о епидемији: Смиреност и поштовање здравствених савјета

Извршни одбор Европске конфедерације синдиката (ЕКС) је, поводом епидемије корона вируса, позвао све запослене у Европи на смиреност и поштовање савјета надлежних здравствених институција.
У декларацији, која је усвојена у Бриселу, Извршни одбор је поздравио кораке предузете на нивоу ЕУ и на националним нивоима, али инсистира да се донесу све неопходне мјере да се заустави ширење вируса, као и да се примене мјере неопходне за сузбијање здравствених и економских ефеката ове ситуације без преседана.
Изразивши посебну забринутост због импликација по раднике, Одбор је навео да су „многи наши чланови у директном контакту са јавношћу и, као такви, у ризику од заразе и преношења заразе на друге“.
„Зато треба да се постарамо да њихово здравље и безбједност буду на првом мјесту. Позивамо све послодавце да примјене принципе превенције, спроведу све адекватне мјере да заштите здравље радника на радном мјесту, што се нарочито односи на оне који раде у јавним службама, укључујући здравствене раднике у јавном сектору који су у првим редовима борбе“.
Такође, Одбор је позвао на хитне мјере како би се обезбедило да сви радници који имају симптоме или који су у карантину могу да оду на одсуство без бојазни да ће изгубити посао или приходе. Заражени радници у секторима где је поштован социјални дијалог, укључујући колективно преговарање, биће збринути по основу постојећих споразума.
„Ово, међутим, није случај за стотине хиљада других радника, укључујући оне који можда немају право на боловање, оне са ниским зарадама или на несигурним пословима, оне који у великој мјери зависе од прихода који зарађују. Посебно за оне запослене који, иако то није њихова грешка, не могу себи да приуште изолацију“.
Извршни одбор је позвао националне владе у Европи да буду опрезне и да се постарају да бескрупулозни послодавци не користе корона вирус као оправдање за отпуштање и технолошке вишкове, као и да не дође до прекида у исплати зарада оних који су у немогућности да раде због вируса.
Избијање корона вируса доказује важност добро организованог система јавног здравства и потребу за правим инвестицијама у капацитете, како би се свим људима у невољи обезбједио приступ здравственим услугама.
Извршни одбор поздравља примјену флексибилног приступа фискалним циљевима које је недавно најавила ЕУ. Све државе и ЕУ треба да предузму све потребне мјере како се ова ситуација не би претворила у глобалну рецесију са катастрофалним последицама по раднике и њихове породице.
У том циљу, социјални партнери морају на време и истинито да буду информисани и консултовани како би могли да гарантују за интересе радника, нарочито у смислу ад хок социјалних и економских мјера које могу проистећи из ове кризе.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!