Da li kućni ljubimci pozitivno utiču na stres na radnom mjestu?

Da li kućni ljubimci pozitivno utiču na stres na radnom mjestu?
Da li kućni ljubimci pozitivno utiču na stres na radnom mjestu?

Za većinu nas, april je uzbudljivo doba godine. Proljeće je u vazduhu, priroda počinje da se budi, Vaskrs je iza ćoška (Uraaa, neradni dani!), Dani postaju duži i lakši, i svi koje srećemo obično se osećaju bolje nego za vrijeme stresne zime. April je takođe mjesec upozoravanja na stres – pomaže nam svima da prepoznamo znakove stresa na radnom mjestu – ali april je i mjesec kućnih ljubimaca. Slučajnost? Ne mislimo tako.

Već dugi niz godina postoji koleracija između sposobnosti kućnih ljubimaca da popravevaše raspoloženje i njihovog pozitivnog uticaja na vaše mentalno zdravlje. Imati krznenog prijatelja pored sebe znači da imate dobrog motivatora za sve. Takođe kućni ljubimci vam mogu pomoći da izgradite prijateljstva izvan tipične društvene sredine, ali i u borbi protiv usamljenosti.

Vrijeme je da se pozabavimo pitanjem držanja kućnih ljubimaca na radnom mjestu, hajde da vidimo kakve nam koristi to može donijeti.

„Kancelarijski ljubimci“ poboljšavaju ravnotežu između rada i života

U 2017. godini, velika fabrika hrane za kućne ljubimce, „Purina“ , sprovela je istraživanje sa hiljadama ljubitelja kućnih ljubimaca širom Evrope kako bi saznali šta oni „kancelarijskim ljubimcima“. Više od 40% ispitanika izjavilo je da im je njihov krzneni prijatelj kojeg su vodili na posao poboljšao ravnotežu između posla i života.
Vrlo je lako pustiti da vas posao potpuno zaokupira. Prije nego što trepnete, sunce je već zašlo, a vi ste glave zabijene u kompjuter osam sati potpuno zaboravili na ručak. Previše posla i istovremeno „zakucavanje“ za stolicu može ozbiljno da utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

E, a kada biste imali kućnog ljubimca u kancelariji, vi ili vaš kolega sa posla, to bi bila velika pomoć. Izvodeći ljubimca u park ili barem ispred objekta u kojem radite tokom pauze uveliko bi vam pomoglo i fizički i mentalno, naravno ukoliko nemate posao koji zahtijeva fizičku aktivnost.

Kućni ljubimci na radnom mjestu pomažu u motivaciji i produktivnosti

Sve više kompanija koristi ove prednosti držanja kućnih ljubimaca na radnom mjestu radi poboljšanja zdravlja i produktivnosti zaposlenih. Među tim kompanijama su Google, Etsi i Amazon, koji aktivno podržavaju svoje zaposlene da dovedu svoje kućne ljubimce, posebno pse, na posao.

Prema istraživanju, izvođenjem psa u šetnju na samo 15 minuta dnevno tokom radnog vremena, oslobađaju se pozitivni hormoni ili hormoni sreće, i značajno utiču na smanjenje nivoa kortizola. Čak 62% zaposlenih je potpuno posvećeno poslu samo zato što dovode svoje kućne ljubimce na radno mjesto čime su više motivisani.

Kućni ljubimci na poslu smanjuju anksioznost i stres vezan za rad

Psi su po svojoj prirodi veoma društvena bića. To su stvorenja koja će tražiti kontakt očima sa čovjekom i pritrčati vam ako se osjećaju uznemireno ili uplašeno. I mačke su takođe povezane sa svojim vlasnicima. I psi i mačke će vam se umiljavati ako osjete da ste uznemireni ili tužni, dakle, obostrana korist. Ovakav vid druženja sa kućnim ljubimcima može vam pomoći da se nosite sa stresnim situacijama na poslu.

„Životinje su takođe i „ledolomci“. Dakle, ako imate kućnog ljubimca na poslu, oni će vam pomoći da probijete led ili barijere sa drugim zaposlenima te će vas ohrabriti da stupate u interakciju“, rekao je Paul Stedman iz Nestlea u intervjuu koji je dao za smallbusiness.co.uk .

Ako imate, odnosno dovedete svog kućnog ljubimca na posao, komunikacija i interakcija sa radnim kolegama će značajno napredovati. Uparite to sa dobrim raspoloženjem i podignite dupe sa stolice da bi vašeg psa prošetali nekoliko minuta, ili da nahranite ribice, i vidjećete da su svi u vašoj kancelariji opušteniji i produktivniji.

Naravno, vođenje vašeg kućnog ljubimca na posao podrazumijeva i odgovornost ali i sigurnost i dobrobit kako za vas, vašeg ljubimca, tako i za kolegu koji s vama dijeli radni prostor.

S druge strane, prisiljavanje vašeg psa da se sprijatelji sa vašim radnim kolegom koji baš i nije ljubitelj pasa ili životinja uopšte, neće vam pomoći da steknete prijatelja. takođe, zaboravite da ćete se na ovaj način osloboditi stresa, posemno ako odvedete vašeg ljubimca u toalet koji je namjenjen zaposlenima, ili za njim brzo ne počistite, uskoro će vam biti zabranjeno da ga dovodite na posao, a to će vam izazvati dodatni stres.

Međutim, ako vodite malu kompaniju u kojoj možete dovesti kućnog ljubimca, ili radite posao od kuće, onda je vrijeme da razmislite o politici koja je naklonjena kućnim ljubimcima.

Mislite li da je „kancelarijski ljubimac“ dobra stvar? Na vama je da odlučite.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!