Da li će i koliko biti povećane plate od 1. jula? Stupanje na snagu Zakona o podsticajima

Da li će i koliko biti povećane plate od 1. jula? Stupanje na snagu Zakona o podsticajima
Da li će i koliko biti povećane plate od 1. jula? Stupanje na snagu Zakona o podsticajima

Od narednog mjeseca počinje primjena Zakona o podsticajima, koja bi trebala dovesti do povećanja plata u realnom sektoru Republike Srpske.

„Većina radnika u Republici Srpskoj postavlja pitanje „Da li će nama i koliko nam biti povećane plate stupanjem na snagu ovog zakona 1. jula?“. Odgovor na to pitanje je u ovom trenutku teško dati, prave pokazatelje ćemo imati tek krajem avgusta kada bude isplaćena julska plata.“ , rekla je novinarima predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Poslodavcima koji u realnom sektoru povećaju plate radnicima Vlada će vratiti dio doprinosa uplaćenih za taj, uvećani dio. Koliki će povrat biti zavisi od toga da li poslodavac radnicima isplaćuje platu veću od 550 maraka.

„Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima platu od 450 do 550 KM i za svaki rast plate vratiće im se 30 odsto. Kod poslodavaca kod kojih je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje plate od 100 maraka vratiće mu se 70 odsto doprinosa uplaćenih za to povećanje.“  rekao je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Za razliku od procjene poslodavaca, interna anketa Saveza sindikata Republike Srpske ukazuje da, u prvoj fazi, neće biti masovne prijave za ovu mjeru. Smatraju da će većeg interesovanja poslodavaca biti kad detaljno prouče zakonske odredbe i nakon što budu doneseni podzakonski akti. Poslodavce pozivaju da, iako zakon predviđa dobrovoljnost, u što većem broju iskoriste ovu dobru mjeru i radnicima povećaju plate.

Ovim zakonom bi trebao biti smanjen obim „sive ekonomije“. Poslodavci iz „sive zone“, više neće imati razloga da na bankovni račun isplaćuju samo dio plata, kako bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa.

„Cilj je da sva ta sredstva koja su se isplaćivala na ruke ili u koverti vrate u legalne tokove i to će biti veoma značajno za budžet Republike Srpske.“ rekao je Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva.

Iz Vlade najavljuju da je ovom mjerom počeo proces rasterećenja privrednika kojima bi, za dvije godine, zbirna stopa poreza i doprinosa trebalo da bude smanjena na 50 odsto.